Index Vakbarát Hírportál

Az idős férfiak fele szexuálisan aktív, a nőknek harmada

2018. május 3., csütörtök 18:57

Egy friss amerikai felmérés szerint az ott élő idősek 40 százaléka szexuálisan aktív. Bár a szex az időseknek is fontos, nem sokan beszélnek róla.

A kutatást online kérdőívekkel, reprezentatív mintán végezték, és 60-80 év közöttieket kérdeztek a szexuális életükről. A University of Michigan által végzett felmérésre válaszoló idősek közül a nők 69, a férfiak 84 százaléka azt mondta, hogy a szex minden korban fontos egy kapcsolatban.

Ennél kevesebben vannak, akik szexuálisan maguk is aktívak, de valószínűleg jóval többen, mint azt a fiatalok gondolnák. A férfiak bő fele, a nők közel harmada nyilatkozott az anonim felmérésben úgy, hogy szexuálisan aktív – hogy ez pontosan mit jelent, azt a kutatók nem definiálták, a válaszolókra bízták ennek eldöntését. Az most is kiderült, hogy az öregedéssel azért az aktivitás csökken: míg a 65-70 éveseknek majdnem fele, a tíz évvel idősebbeknek már csak a negyede él önbevallása szerint szexuális életet.

Nagy különbség látszott a nemek között: az idős nőknek csak a 12, a férfiaknak viszont az 50 százaléka „érdeklődik erősen” a szex iránt. Ezzel szemben a saját szexuális életükkel a nők elégedettebbek általában. A férfiak 18 százaléka használ szexuális teljesítményfokozó szert, az viszont mindkét nemre jellemző, hogy sem az egészségügyben, sem családi-baráti közegben nem sokan beszélnek a kérdésről – az időskori szex a jelek szerint még sokaknál tabu.

Rovatok