Index Vakbarát Hírportál

Miért bámulnak a tudósok úgy egy tyúkra, mintha az tojna nekik egy fekete lyukat?

2018. május 5., szombat 09:01

A stockfotó az a műfaj, aminek a darabjaival valószínűleg Ön is nap mint nap találkozik például a híroldalakon: nagy nemzetközi képügynökségek fotói a legkülönbözőbb témákban, melyekkel mindenféle cikket szokás illusztrálni a gleccserek olvadásától az anorexiáig. Tudományos témájú cikkeknél szerencsére gyakran érhető el az adott kutatáshoz konkrétan kapcsolódó, valóban releváns fotó/grafika is, de azért így is sokszor előfordul, hogy az ügynökségek kínálatából kell választani.

Amikor azonban általában szeretné valaki illusztrálni „a tudományt”, meglepően egysíkú a megjelenítés. Általában néhány szereotíp fotó fehér köpenyes, elmélyülten kutakodó alakokról, kezükben kémcső vagy szike, a háttérben bonyolult műszerek – biztos összefüggésben a tudománnyal általában is kapcsolatos sémákkal, melyekben a kutató valamilyen steril, a valóságtól megtisztított környezetben próbál alapvető, revelatív belátásokra jutni a világ működéséről.

A tudományos sematikus imázsából most egy San Francisco-i biofizikusnak lett elege. Nicole Paulk egy prezentációhoz keresett kevésbé elcsépelt fotókat, de ezek helyett olyanok talált a képügynökségeknél, amelyek ne is csak unalmasak és leegyszerűsítőek, de teljesen nevetségesek és hiteltelenek is. Miért bámulna például egy kutató egy darab egyszerű szárazjeget?

Vagy a híres zöldlötty-szuggeráció, minden korszakos tudományos vállalkozás alapja:

„Mi az Isten lehet ez? Az egyik kulcskérdés, amit a biológusok, mint én, napi szinten feltesznek, miközben megrögzötten bámulnak egy színes folyadékba.”

 „Ha pislogsz, a tyúk nyer.”

 „Hasznos tanácsok ásványazonosításra a terepre. Első lépés: dörzsöld az arcodhoz. Második lépés: merengj a közös jövőtökön.”

Vajon meddig kell várnia?

 Talán csak amíg el nem múlik a snidling hörghurutja.

 A tudományos stockfotókból a biofizikus Twittere alapján a Verge közölt válogatást.

Rovatok