Index Vakbarát Hírportál

Azt hitte, az orra folyik, pedig az agya volt

2018. május 9., szerda 12:13

Amikor elkezdődött, azt hittem, csak az allergiám az, vagy folyik az orrom. Amikor nem múlt el, folyamatosan orvosokhoz jártam, felírtak minden elképzelhető gyógyszert, de az orrom csak folyt tovább

– mesélte a nebraskai Omahában élő 52 éves Kendra Jackson, akinek egyszer csak elkezdett folyni az orra, és jó két éven át abba se hagyta. Aztán kiderült, hogy sokkal komolyabb dologról van szó – írja a CNN.

Az orrfolyás két és fél évvel azután kezdődött, hogy Jacksonnak komoly autóbalesete volt, és azóta is migrének gyötörték. 2015-ben kezdett el súlyosbodni a helyzet, de az orvosok csak allergiára gyanakodtak – mígnem idén elment a Nebraskai Egyetem Egészségügyi Központjába, ahol kiderült a folyás valódi oka:

Agy-gerincvelői folyadék szivárgott Egy koponyáján található lukon át.

Jackson szerint eddigre már napi fél liter folyadékot vesztett az orrán át. A szakorvosok rögtön látták, hogy valami nem stimmel, ezért megkérték, hogy gyűjtse be a nedűt, hogy megvizsgálhassák.

A színtelen agy-gerincvelői folyadék körbeveszi és védi az agyat és a gerincet a fizikai behatásoktól, illetve segít a tápanyagok szállításában a központi idegrendszeren keresztül, és elszállítja az agyban keletkezett salakanyagokat.

A folyadékot agy folyamatosan termeli, és alapesetben az agyhártyákon keresztül felszívódik a véráramban. Jackson esetében azért nem ez történt, mert a koponyaüreg és az orrüreg közötti vékony csonton lyuk keletkezett, így a folyadék átszivároghatott az orrába és a szájába.

Az agy-gerincvelői folyadék szivárgása viszonylag ritka, világszerte 100 ezerből 5 embernél fordul elő, leggyakrabban a Jacksonéhoz hasonló balesetek vagy műtéti beavatkozások után. A folyadék szivárgása ennek mértékétől függően akár önmagában is életveszélyes is lehet, és fertőzéseknek is jobban kiteszi az illetőt.

Jackson lyuka az orvosok szerint eleinte apróbb lehetett, de mivel sokáig nem vették észre, idővel nagyobbodott. Miután végre felfedezték, az orrából és a hasából vett szövet segítségével egy műtét során befoltozták. A nő egy hónappal később haza is mehetett. Az orrfolyása megszűnt, de a fejfájásai megmaradtak.

Rovatok