Index Vakbarát Hírportál

Nem biszexuális, csak inkompetens a más hímekkel szexelő hím bogár

2018. május 10., csütörtök 19:05 | öt éve frissítve

Ha eddig nem érdekelte a bogarak szexuális élete, akkor jó hírem van, mert mostantól biztosan fogja, angol kutatók ugyanis kiderítették, hogy a más hímekkel szexuális kapcsolatba lépő hímek nem a nemi irányultságuk, hanem az inkompetenciájuk miatt teszik mindezt – írja a Telegraph.

Érdemes az elejéről kezdeni a dolgot, azaz ott, hogy több mint 100 féle rovarfaj esetében figyelték már meg, hogy homoszexuális közösülésbe bonyolódnak, sőt néhány fajnál ez gyakoribb is, mint a heteroszexuális párosodás. Ez azért borzasztóan érdekes, mert ez is időt és energiát igényel, ugyanakkor nincs semmi előnye, sőt a betegségeknek és a sérülésnek is nagy a kockázata.

Ezzel kapcsolatban a tudósok több különböző elméletet fogalmaztak meg, szóba került, hogy

Most ugyanakkor kiderült az igazság, legalábbis a bogarak esetében, egy kutatás ugyanis kiderítette, hogy az ilyen esetekben ezek egyikéről sincs szó, egyszerűen csak az a helyzet, hogy ha egy bogárpopulációban túlnyomórészt nőstények vannak, akkor a hímek nagyobb eséllyel létesítenek szexuális kapcsolatot más hímekkel. Ez elég hihetetlenül hangzik, de létezik rá logikus magyarázat, méghozzá az, hogy

ilyen környezetben egyszerűen nincs nyomás a megfelelő pár megtalálására, így beleférnek az ilyen hibák.

Ezt az támasztja alá, hogy azokban a közösségekben, ahol a hímek vannak többségben, sokkal ritkábbak a jelenség, itt ugyanis fontos megtalálni a megfelelő társat, hogy sikeres legyen a reprodukció. Kris Sales, a kutatást vezető tudós elmondta, itt valódi verseny van a nőstényekért, míg ellenkező esetben elég valószínű, hogy akkor is sikeresek lesznek, ha teljesen véletlenszerűen választanak párt.

Úgy néz ki, hogy ezekben az esetekben a hímek egyszerűen képtelenek megkülönböztetni egymástól a hímeket és a nőstényeket.

– tette hozzá Sales.

A kutatók úgy jutottak erre az eredményre, hogy tenyésztettek hat külön kukorica-kislisztbogár közösséget, aztán 80-100 generáción keresztül megfigyelték, hogy hogy viselkednek ha a hímek, illetve ha a nőstények vannak többségben. Három közösségben a hímek tették ki a 90 százalékát a populációnak, míg a másik háromban éppen ellenkező volt az arány. 

A hímek aztán választhattak, hogy egy hímmel, vagy egy nősténnyel akarnak párosodni, ezt követően pedig 15 percig figyelték a viselkedésüket. A bogarak szexuális aktivitása mindkét csoportban azonos volt, ugyanakkor a hímek által dominált közösségben a hímek sokkal jobban megválogatták a párjukat, nagyobb eséllyel közeledtek a nőstényhez, akivel aztán több időt is töltöttek el. A másik csoportban ugyanakkor a korábban már emlegetett véletlenszerű választás volt megfigyelhető.

Azt persze a kutatók is kiemelték, hogy hiába derült ezzel fény a bogaraknál megfigyelhető homoszexuális kapcsolatok miértjére, a náluk komplexebb kognitív funkciókkal és szociális struktúrákkal rendelkező lények, így többek közt az emberek esetében sem lehet messzemenő következtetéseket levonni belőle, ezeknél ugyanis vélhetően egészen más okok állnak az ilyen kapcsolatok hátterében.

Rovatok