Index Vakbarát Hírportál

Hiába tornázunk, az időskori demencián ez már nem segít

2018. május 17., csütörtök 18:37

Az enyhétől a mérsékeltig terjedő demenciával, vagyis időskori elbutulással küzdő embereknél nem lassítja az agyi leépülést a testedzés, állítják az Oxfordi Egyetem kutatói a British Medical Journal című folyóiratban. Ettől függetlenül a mozgás jótékony hatással van a fizikai állapotra, ezért semmiképp sem érdemes felhagyni vele.

A tanulmány Angliában élő, 494 demenciás páciens bevonásával készült, akik közül 329-en heti kétszer 60-90 perces edzőtermi edzéseken vettek részt, valamint hetente egyszer otthon is végeztek gyakorlatokat négy hónapon át. A csoport tagjainak átlagéletkora 77 év volt, írja az MTI. A résztvevők legkevesebb 20 percet szobabicikliztek és súlyokat is emeltek az edzések alatt.

A kutatók a program megkezdését követő 6. és 12. hónapban is kiértékelték az edzőcsoportban lévő páciensek eredményeit, és összevetették azokat annak a 165 demenciás páciensnek az adataival, akik hagyományos kezelést kaptak. A sport ugyan jó volt arra, hogy az idősek javítsák az állóképességüket és az izomzatukat, de

ezek a jótékony hatások azonban nem járultak hozzá a kognitív leépülés lassulásához, vagy a mindennapi tevékenységek, a viselkedés és az egészséggel összefüggő életminőség javulásához

Tizenkét hónap elteltével mindkét csoport tagjainál tovább romlottak a kognitív képességek: az edzőcsoport tagjainál elhanyagolható mértékben ugyan, de élesebb volt a hanyatlás.

Bár a demencia kialakulása után már nem segít a torna, ugyanakkor a rendszeres testmozgást továbbra is az egyik leghatékonyabb módszerként tartják számon a demencia kockázatának csökkentésére. 

Jelenleg világszerte nagyjából 50 millió ember küzd demenciával, és közülük legtöbben annak leggyakoribb fajtájával, az Alzheimer-kórral. A betegségnek egyelőre nincsen gyógymódja és a jelenleg használt gyógyszerek csupán ideiglenesen enyhítik a tüneteket. Évente nagyjából tízmillió új esetet regisztrálnak.

Rovatok