Index Vakbarát Hírportál

Újrafelhasználható űrhajót terveznek az oroszok

2018. május 18., péntek 13:40

Újrafelhasználható teherűrhajót fejleszt az orosz rakétaépítő vállalat, az Enyergija. Az első űreszköz várhatóan 2022-ben repülhet először; az űrbe juttatásához Szojuz-2.1b típusú, nagy teherbírású hordozórakétát fognak használni.

Az újrafelhasználható űrhajó kéttonnányi rakományt szállíthat, és 500 kilogrammos teherrel térhet vissza a Földre. Az űreszköznek lesz egy olyan része, amiben egytonnányi szállítmány fér el, de visszatéréskor elég a légkörben. A funkció jól használható, ha például az űrállomásra kell rakományt szállítani, és visszafelé meg kell szabadulni az állomáson fölgyűlt szeméttől.

Jevgenyij Mikrin, az Enyergija emberes űrrepülésrendszereiért felelős főkonstruktőre januárban beszélt arról, hogy a vállalat újrafelhasználható teherűrhajót fejleszt az új orosz űrállomás ellátására, miután megszűnik a Nemzetközi Űrállomás üzemeltetése. Az új orosz űrállomásról Mikrin azt mondta, hogy öt modulból fog állni, a tömege 60 tonna lesz.

Az Enyergija pénteken azt is közölte, hogy jövő augusztusban Szojuz-MSZ típusú, személyzet nélküli űrhajót küld a Nemzetközi Űrállomásra. Ez példa nélküli lenne; a legénységet eddig mindig ember vezette űreszköz szállította az állomásra. Az űrhajót Szojuz-2.1a hordozórakétával fogják Föld körüli pályára állítani. A személyzet nélküli repülés előnye, hogy az űreszköz nagyobb terhet szállíthat, mert a fedélzetén nincs olyan felszerelés, ami az űrhajósok munkáján könnyítene.

Ma csak az amerikai SpaceX cég Dragon teherűrhajói tudnak visszatérni teherrel a fedélzetükön. Az orosz Progressz űrhajók szállítanak ugyan terhet az ISS-re, de ezeket visszatéréskor elsüllyesztik a Csendes-óceán hajók által nem használt részén.

(MTI)

Rovatok