Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett az Északi-sarkra a világ első úszó atomerőműve

2018. május 21., hétfő 15:44

Hétvégén befutott a murmanszki kikötőbe Oroszország első úszó atomerőműve. A kikötőben felkészítik az erőművet az első küldetésére. A Lomonoszov Akadémia nevű erőművet gyártó Roszatom szerint az új konstrukció forradalmat hozhat az elszigetelt régiók energiaellátásában.

Az erőmű szombaton dokkolt Murmanszkban, ahová Szentpétervárról vontatták. A hajót Murmanszkban feltankolják nukleáris üzemanyaggal, majd innen útnak indul Csukcsföld felé, hogy árammal lássa el Pevek városát, amit a 86 kilométer széles Bering-szoros választ el Alaszkától. Az úszó erőműnek egy széntüzelésű erőművet és egy öregedő atomerőművet kell helyettesítenie, de a Roszatom szerint az új modell biztosíthatja ötvenezer ember áramellátását.

A Roszatomnak régi terve a mozgatható atomerőmű fejlesztése. Az új eszközzel elektromosságot lehet vinni Oroszország nehezen megközelíthető, a világtól elzárt területeire is. A mobil erőmű egy feltöltéssel 3-5 évig biztosíthatja a környék energiaellátását.

A környezetvédelmi lobbisták és a zöld energia hívei már többször is aggodalmukat fejezték ki a projekt miatt. A Greenpeace egyenesen nukleáris Titanicnak nevezte az erőművet. Több környezetvédő csoport közös levelet írt Alekszej Lihacsovnak, a Roszatom vezérigazgatójának, akik a biztonsági előírások szigorú betartását követelik.

(Reuters)

Rovatok