Index Vakbarát Hírportál

Huszonegy új fiatal kutatócsoportot támogat idén az MTA

2018. május 22., kedd 17:08

Idén huszonegy új Lendület-kutatócsoport alakulhat – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke az MTI beszámolója szerint.

A Lendület-program az akadémia egyik legfontosabb, nemzetközi viszonylatban is jelentős pályázata – mondta Lovász, aki szerint a fiatal kutatóknak kiírt kiválósági programnak köszönhetően az MTA "már nem csupán idős tudósok klubja", hiszen létrejött egy új fiatal, itthon kutató réteg, amely hatalmas erőt képvisel.

A 2009-ben indult kiválósági programban 2017-ig 143 kutatócsoport alakulhatott meg. Az idén alakuló új Lendület-kutatócsoportokra évente 823 millió forintot fog fordítani az MTA.

2018-ban az MTA összesen 3,54 milliárd forintot költ a Lendület-kutatócsoportok támogatására.

Idén 105 érvényes pályázat érkezett a programra. A nyerteseket 2018-ban is két fordulóban választották ki az öt évre szóló támogatásra. Az új kutatócsoportok közül nyolc az akadémiai kutatóhálózatban, 13 pedig valamelyik egyetemen folytatja munkáját.

A nyertes pályázatok között hét a matematika és természettudományok, nyolc a bölcsészet- és társadalomtudományok, hat pedig az élettudományok területéről érkezett – mondta Lovász László, aki kitért arra is: idén az eddigieknél több, összesen öt női kutató van a Lendület-győztesek között.

Az MTI a teljesség igénye nélkül szemezget a nyertes pályázatok közül.

Bölcsészettudományok:

Matematika és természettudományok:

Élettudományok:

Rovatok