Index Vakbarát Hírportál

Kínai óriásférgek támadják Franciaországot

2018. május 23., szerda 10:11

Egy amatőr kertész véletlen felfedezéséből született tudományos cikk arról, hogy Franciaország kertjeit elkezdték meghódítani az idegen országokból származó ragadozó óriásférgek - írja a Quartz.

Ezek a laposférgek 27 centiméteresre megnőnek, méreggel kábítják el áldozataikat, például a hasznos földigilisztákat.

A kertész Pierre Gros először 2013-ban fotózta le a ragadozó laposféreg egyik nagyra nőtt példányát, és a kép eljutott a zoológus Jean-Lou Justine-hoz, aki először úgy reagált, „ilyen állat nincs is Franciaországban”. Trollkodásnak vélte a képet. Gros azonban nem tágított, újabb bizonyítékokkal állt elő, és sikerült meggyőznie a szakembert, hogy érdemes kivizsgálni az esetet.

Az elmúlt öt évben több száz bizonyítékot gyűjtöttek be Franciaország területéről, és végül öt különböző invazív féregfajt azonosítottak. Nyilván nemcsak a franciákat érinti a dolog, hanem Európa más oszágait is, és mint kiderült, a férgek nem mind Kínából érkeztek, hanem Új-Zélandról, Brazíliából, Ausztráliából és Pápua Új-Guinea területéről is jött pár egyed. 

Elképzelhető, hogy ezek a fajok több évtizede a kontinensen élnek, és csak mostanában ért el a szaporulat akkora létszámot, hogy az emberek gyakran találkoznak velük. 

Rovatok