Index Vakbarát Hírportál

Opiodjárvány: már a kagylókban is megjelent a szer az amerikai partoknál

2018. május 26., szombat 11:33

Már az USA part menti vizeinek élőlényeiben is kimutatható az opioid – derült ki egy kutatásból, amiről a Quartz számolt be

A washingtoni egyetem laboratóriumában három Seattle-környéki kikötőből gyűjtött kagylókat vizsgáltak meg a Puget-öböl Intézet kutatói. Azért kagylókat, mert ezeken az állatokon jelentkezik először, ha valamilyen szennyezés jut a természetes vizekbe, ugyanis a kagylók naponta nagyjából két liter vizet szűrnek át az emésztőrendszerükön. Miközben kinyerik a táplálékul szolgáló mikroszkopikus algákat és baktériumokat, a vízbe jutott egyéb anyagok is átfolynak rajtuk, és lerakódnak a testükben (ezért sem tanácsos városokhoz közeli, part menti vizekből származó kagylókat fogyasztani). 

A Seattle-környéki tengerből vett kagylókban a kutatók kimutatták az oxikodon nevű hatóanyag maradványait. Ez egyfajta opioid, vagyis erősen addiktív narkotikum, egyike azoknak a szereknek, amelyek az utóbbi években súlyos népegészségügyi krízist okoznak az Egyesült Államokban. 

A kagylókban található mennyiség ezerszer kisebb volt annál, amennyi hatással lehetne egy a kagylót megevő emberre, de a kutatóintézet közleménye szerint jól jelzi az opioidjárvány súlyosságát: már a szennyvíztisztítás után visszamaradt drogmennyiség is eléri azt a szintet, hogy hatással legyen az élővilágra.

A tudósok a környéken élő tengeri halak egészségéért is aggódnak, mert ezek érzékenyen reagálnak az opioidra. A zebrahalak megfigyelések szerint konkrétan megtanulják, hogyan adagolják maguknak a szert, ha az elérhető, és fennáll a veszélye, hogy ugyanez igaz a lazacokra is. 

Rovatok