A tengerkutatók medúzaevésre biztatják az európaiakat, hogy meggátolják a tengeri csalánozó további elszaporodását, aminek a tengervíz felmelegedése, az óceánok elsavasodása és a túlhalászat egyaránt kedvez. A túlnépesedés oda vezetett, hogy a csalánozók haltelepeket tettek tönkre az európai partok mentén, de tengeri erőművek hűtőrendszere is állt már le miattuk.
A német szövetségi kormány hivatalos honlapján hétfőn megjelent tudományos javaslattal a medúzák számának folyamatos növekedésére kínálnak megoldást:
tegyék ízletessé a medúzahúst, így a többlet megevésével a túlszaporodás problémája is megoldódna.
Jamileh Javidpour biológus javasolta, hogy kínáljanak medúzahúst az európaiak étkezéseihez.
A nem túl távoli jövőben kilencmilliárdan leszünk. Új élelmiszereket kell találnunk. A medúza már szerves része a kelet-ázsiai konyhának. Most azt kutatjuk, hogy tehetjük kívánatossá az európai fogyasztók számára.
Európai, izraeli és kínai kutatóintézetek egy konzorciuma dolgozott azon, hogy kidolgozza, hogyan hasznosítható a medúza. A kutatók egy olasz sztárséffel működnek együtt, aki medúzareceptekből állít össze szakácskönyvet.
A medúza másfajta felhasználási módjait is kutatják. Már dolgoznak azon, hogy a medúzák nyálkájából biológiai szűrőt készítsenek, amiket szennyvíztisztítók hasznosíthatnának, mert így csökkenthető lenne a mikroműanyag-hulladékok tengerbe jutása.
(MTI)