Index Vakbarát Hírportál

Rendet akartak tenni a holland parlamentben, több százezer eurónyi értéket találtak

2018. május 31., csütörtök 23:20

Ritka régi könyvek százaira, köztük eurószázezreket érő ritkaságokra bukkantak a holland parlament archívumának raktáraiban, ahol a törvényhozás hamarosan sorra kerülő költözése miatt kezdtek el leltározni.

Az előkerült kincsek egyik legértékesebb darabja Adam Smith skót filozófus és közgazdász klasszikus művének, A nemzetek gazdaságá-nak 1776-os első kiadású példánya lehet. Bár a nyugati világ egyik legnagyobb hatású műveként számon tartott kötet nem különösképpen ritka (magyar fordításban is kiadták), a gyűjtők körében korai kiadásai nagy keresletnek örvendenek, mert

a gazdag üzletemberek szívesen díszítik irodájukat a közgazdaságtan történetének első rendezett művével.

Ezért egy első kiadású példány 250 ezer eurót (80 millió forint) is érhet az antikvár könyvek piacán.

Khadija Arib, a parlament elnöke a könyvleleteket bemutatva elmondta, hogy az összes parlamenti ülés jegyzőkönyvén kívül 800 folyóméternyi polcon találhatók régi könyvek az archívumban. Elsőként a 18. századi műveket vették leltárba, a munkát a fiatalabb kiadványokkal folytatják.

Alex Alsemgeest könyvtörténész szerint az újra felfedezett könyvek közül 200 egyetlen más könyvtárban sem található meg,

A 18. század előtti kötetekben és iratokban Hollandia létrejöttének története tükröződik vissza.

A könyvek egy része restaurálásra szorul, és a parlamentben azt is fontolgatják, hogy a legkülönlegesebb műveket kiállítják, a többiek visszakerülnek a polcra.

(MTI)

Rovatok