Index Vakbarát Hírportál

Lakóházak kertjében tör fel a láva Hawaiion

2018. május 31., csütörtök 14:43

Lakóházak kertjében bugyborékol föl a hawaii Kilauea vulkánból származó láva. A vulkánkitörés már 28 napja tart, de sok helyi lakos még mindig nem hagyta el az otthonát. szmogon kívül a láva és az óceán találkozásakor felszabaduló mérges gázok is gondot okoznak.

Harangi Szabolcs, az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoport vezetője az M1 csütörtöki műsorában elmondta: a helyiek Pelének, a hawaii vulkánok istennőjének tulajdonítják a kitörést, és arra számítanak, hogy meggondolja magát, ezért nem hagyják el otthonaikat.

A kitörést a Hawaii Vulkáni Obszervatórium előre jelezte. A Kilauea vulkán utoljára 1955-ben tört ki; akkor 88 napig volt aktív. A napokban a láva elérhet egy üdülőtelepet, és azt a geotermikus erőművet is veszélyezteti, ami a hawaii nagy sziget áramigényének 25 százalékát adja. 

Harangi Szabolcs szerint a közeljövőben kitörhet az indonéziai Merapi vulkán is, amelynek 35 kilométeres körzetében 4 millió ember él. A vulkán az elmúlt hetekben ismét aktív; a közeli lakosokat biztonságba vitték. A Merapi 2010-es kitörésekor százezreket evakuáltak.

(MTI)

Rovatok