Index Vakbarát Hírportál

Varázslatos videót készített az éjszakai égboltról egy magyar amatőrcsillagász

2018. június 6., szerda 14:03

A déli égbolt Magyarországról jórészt láthatatlan szépségeivel varázsolja el a szemlélőt egy magyar amatőrcsillagász egész éjszakás namíbiai videója  – írja a Csillagaszat.hu.

A namíbiai májusban európai amatőrcsillagászok keresik fel a csillagászati megfigyelésekre felkészült asztrofarmokat, amelyek kiváló csillagos eget és ellátást kínálnak a fényszennyezett kontinensről érkezőknek. Évről évre magyar asztrofotósok is visszatérnek ide, én is egy ilyen csapat tagjaként jártam a csodálatos déli ég alatt

– írja a videót készítő Borovszky Péter.

"A felvételt a 2018 májusi namíbiai expedíció alkalmával készítettem fotóállványról egy olyan kiegészítővel, amely hozzávetőlegesen csillagidővel forgatta a kamerát, így jött létre a balról jobbra történő svenkelés" – olvasható a Csillagászat.hu-ra írt beszámolójában.

"Az egész éjszakát bemutató videón láthatjuk a Tejutat, annak is a legfényesebb részét, a Sagittarius vidékét. A képmező felső részén mintha lyukas lenne az égi szőnyeg: ez a híres sötétköd, a Szeneszsák. Szomszédságában látható a Dél Keresztje. A felvétel első felében feltűnő fényes »csillag« a Jupiter, amely hazánkból is látható, azonban rendkívül alacsonyan, déli irányban. A felvétel közepén, a Tejút alatt feltűnő két halvány felhő nem más, mint galaxisunk két kísérője, a Nagy- és a Kis Magellán-felhő. További érdekesség, hogy az éjszaka második felében feltűnik a zöldes színű légkörfény"

– mutatja be Borovszky a videót:

Rovatok