Index Vakbarát Hírportál

NASA-kutatók embert küldenének a Vénuszra

2018. június 7., csütörtök 10:37

Bár a Vénusz a Földhöz legközelebbi bolygó, a Marssal ellentétben nem nagyon szokott felmerülni, hogy meg kéne látogatni. Ez nem csoda, hiszen meglehetősen barátságtalan terep: kénsavas felhők és talán még ma is működő vulkánok borítják, több száz Celsius-fok van a felszínén, és a nyomás is a földi százszorosa. Egy NASA-kutatók által jegyzett projekt mégis megvizsgálta, hogy nézne ki egy hipotetikus jövőbeli emberes küldetés a Föld gonosz ikertestvérére – írja a Futurism.

A kutatók a közelmúltban létrehozták a Project HAVOC nevű projektet (a név a Nagy Magasságú Vénusz Műveleti Koncepció angol rövidítése, maga a szó egyébként angolul azt jelenti, pusztítás), amely egy erősen spekulatív, 30 napos emberi Vénusz-küldetés lehetőségeit vizsgálja. Bár több ehhez szükséges technológia még nem is áll rendelkezésre, ez az első olyan terv, amely komolyan eljátszik a gondolattal, hogy embert küldjünk a forróbbik szomszédunkra.

A kutatók egy gigantikus légi kutatóállomással oldanák meg a feladatot, amely 50 kilométerrel a kénsavfelhők felett lebegne, a légkör egy olyan rétegében, ahol valamivel elviselhetőbb a hőmérséklet, mint a felszínen. A küldetés résztvevői külön érkeznének a Vénuszhoz, ahol az űrhajójuk csatlakozna az állomáshoz. Ez utóbbi leeresztve és összehajtogatva érkezne egy rakétával, a leválás után kinyitna egy nagy ernyőt, majd kihajtogatná magát, feltöltené az üzemanyagtartályait az erre a célra hozott héliummal, és ha minden jól megy, ezután már tartani tudná a biztonságos magasságot.

A helyszíni kutatás egy hónapon át tartana, ennek végeztével az asztronauták lecsatlakoznának az állomásról, és visszatérnének az űrhajójukra, amely addig a bolygó körül keringene, hogy aztán ezzel jöjjenek haza. Mivel a Vénusz jóval közelebb van, mint a Mars, az egész misszió sokkal rövidebb idő alatt lefutna, mint egy marsi emberes küldetés.

Maga az ötlet egyébként nem újdonság, a NASA már 2014-ben eljátszott a gondolattal, akkor egy videó is készült erről:

Mindez egyelőre még sci-fi, de kisebb robotos küldetések már jóval nagyobb valószínűséggel indulhatnak akár a közeljövőben is a Vénusz felfedezésére, ezt elvileg már a mai technológiák is lehetővé teszik.

Rovatok