Index Vakbarát Hírportál

Tuberkulózis-szerű betegsége lehetett egy 245 millió éve élt tengeri hüllőnek

2018. június 7., csütörtök 19:27

Tuberkulózis-szerű betegség nyomait azonosították egy 245 millió évvel ezelőtt élt tengeri hüllő megkövesedett maradványain lengyel és amerikai kutató, írja az MTI. Az eredmények alaposan átírhatják a betegség első felbukkanására vonatkozó ismereteket.

A tuberkulózis egy fertőző betegség, amelyet a Mycobacterium tuberculosis okoz. Ez leggyakrabban a tüdőt támadja meg, de esetenként a gerincet, az agyat és a veséket is megfertőzheti. A tuberkulózisos betegeknél a bordákon is látható jelei vannak a betegségnek, általában apró hólyagok, kidudorodások formájában.

A szakemberek egy Proneusticosaurus silesiacus fosszíliáján végeztek el vizsgálatokat, és úgy vélik, hogy az ősi tengeri hüllő tuberkulózis-szerű betegségben szenvedett. Ez a fajt gyakran az ősidők fókájaként emlegetik, ami már csak azért is érdekes, mert a ma élő tengeri állatok közül a fókák a leghajlamosabbak a tuberkulózisra.

A teremtménynek hosszú nyaka, lapos koponyája és hosszú, lekerekített fogai voltak, de a szakemberek figyelmét az állat bordacsontjain lévő apró kitüremkedések keltették fel. Ezek ugyanis nagyon hasonlítanak azokhoz, amelyeket a tuberkulózisos modern élőlényeknél látni.

A felfedezés után a kutatók azonnal elkezdték vizsgálni a dudorok lehetséges okait. Végül kizárták a csonttörést, a skorbutot, a gombás fertőzést és a rákot is, így a tuberkulózis maradt a legvalószínűbb ok. Az eredményeket a Royal Society Open Science című folyóiratban publikálták. 

A mostani felfedezés jelentősen átírhatja a betegség történetét, ugyanis eddig egy hárommillió évvel ezelőtt élt erszényest tartottak az első ismert tuberkulózisos betegnek. Azonban nincs olyan módszer, amellyel meg tudnák erősíteni eredményeiket, de a szakemberek úgy vélik, hogy a bordacsontokon lévő kitüremkedések erős bizonyítékként szolgálnak a fertőző betegségre.

Rovatok