Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon a legtöbb az amputáció

2018. június 12., kedd 16:30

Magyarországra nézve elkeserítő tanulmányt tett közzé az egyik legelismertebb nemzetközi orvosi szaklap:

Európában nálunk a legtöbb az érszűkület miatt végzett nagy amputáció, az ezeket követő halálozások száma pedig háromszor annyi, mint Finnországban

– írja az Indexnek eljuttatott közleményében Szeberin Zoltán, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) elnöke.

A világ legjelentősebb érsebészeti folyóirata, a European Journal of Vascular and Endovascular Surgery legfrissebb elemzése szerint továbbra is Magyarország vezeti az európai amputációs statisztikákat. A vizsgálatban résztvevő országok közül hazánkban messze a legmagasabb a combot és a lábszárt érintő nagy amputációk száma: az európai átlag 2,5-szerese.

Egyértelmű az összefüggés a dohányzás, a várható életkor, az egészségügyre fordított összeg és a magas amputációs arány között. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a nagy amputációt követő halálozás tekintetében is listavezetők vagyunk:

az ilyen beavatkozások után itthon minden ötödik beteg meghal a kórházban,

ez a halálozási arány a legkedvezőbb finn adatok háromszorosa.

Egy 2015-ben megjelent, a magyar amputációs helyzetet feldolgozó hazai elemzés adataihoz képest nincs előrelépés. A MAÉT a megoldást az érbetegellátás többszintű fejlesztésében látja, melynek lényege az érgyógyászati centrumok átalakítása és a finanszírozás javítása – zárul a közlemény.

Rovatok