Index Vakbarát Hírportál

Akcióban az űrszemétvadász műhold

2018. június 20., szerda 16:38

Egy brit vezetésű projektben terveztek egy űrszeméttakarító modult, amit most indítottak útnak a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) egy óriási robotkar segítségével.

A 100 kilogrammos, Guilfordban épített eszközhöz egy hálót és egy szigonyt csatlakoztattak; ezzel fogja begyűjteni a Föld körüli pályán keringő, becslések szerint több mint 7500 tonnányi hulladékot. A régi hordozórakéták és más űreszközök maradványai komoly veszélyt jelentenek az aktív műholdakra, amik nélkülözhetetlenek a telekommunikációhoz és a tájékozódáshoz.

A 13 millió fontba (kábé 4,7 milliárd forintba) kerülő RemoveDebrist, azaz a RoncsTakarítót áprilisban juttatták el az ISS-re, és ott tárolták, amíg szerdán útnak nem indították. A RemoveDebrist a 17 méter hosszú Canadarm2 robotkarral lendítették meg, és állították utazósebességre a 400 kilométer magasban keringő űrlaboratóriumból.

A guilfordi földi irányítás végül sikerrel rögzítette az űreszköz jelét, néhány órával az indítás után, amikor az áthaladt az Egyesült Királyság fölött. A projektet felügyelő Gulielmo Aglietti professzor szerint a következő egy-másfél hónapban az idejük java részét a műhold működőképességének elemzésével töltik majd. Ha megállapítják, hogy minden rendben, kezdődhetnek a szeméttakarítási kísérletek.

A RemoveDebrist lézeres távérzékelővel (Lidar) és az űrszemét figyelésére alkalmas kamerarendszerrel szerelték fel, hogy észlelhesse és azonosíthassa a Föld körüli pályán keringő űrszemetet. A tervezők egy demonstrációt is terveznek az eszköz kis méretű szigonyával. A küldetés végén a RemoveDebris is ronccsá válik, miután kibocsát egy nagy méretű membránt, amivel visszavitorlázhat az atmoszférába, ahol a légköri súrlódástól porrá ég.

A RemoveDebris fejlesztési költségeinek felét az Európai Bizottság állta; a másik felét, illetve az eszközhöz felhasznált műszaki megoldásokat 10 magáncég biztosította.

(BBC News)

Rovatok