Index Vakbarát Hírportál

Furcsa dolgokat művel a kínai űrállomás

2018. június 26., kedd 16:27

Meglepő mutatványokat vitt véghez a Tiangong-2 űrállomás, és a szakértők sem értik, hogy mire készülnek a kínaiak. Jonathan MsDowell, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa szúrta ki az Egyesült Államok stratégiai parancsnokságának adatbázisában, hogy az űrállomás június 13-án átkerült egy 295 kilométer magas Föld körüli pályára, majd tíz nap elteltével visszatért a normális 390 kilométeres magasságba.

McDowell szerint a kínai űrhivatal manőverezése arra utalhat, hogy a második űrállomásuk leszerelését (értsd: a légkörben történő elégetését) valamivel kontrolláltabban szeretnék megoldani, mint ahogyan a Tiangong-1 esetében sikerült idén áprilisban. Elképzelhető, hogy a kétéves űrállomás hajtóműveinek működőképességét tesztelték.

A korábbi űrállomás 2016 elején meghibásodott, és a földi irányítóközpont elvesztette a kapcsolatot, azóta szabadon keringett az űrben, mígnem a fokozatos süllyedést követően 2018 elején elégett a légkörben. Néhány kisebb darabja a Csendes-óceánba zuhant.

Kína nem igazán bánkódik az űrállomás megsemmisülése miatt, ezek ugyanis csak prototípusok, nagyjából akkorák, mint egy busz, és 10 tonnát nyomnak. Az első komolyabb űrállomásuk a száz tonnás Tianhe-1 lesz. Ennek az első moduljait akár már idén év végén elkezdhetik felbocsátani a világűrbe.

(Newsweek)

Rovatok