Index Vakbarát Hírportál

Novák Hunor páros lábbal beleszáll Geréb Ágnes kegyelmébe

2018. június 29., péntek 12:00

Novák Hunor, a Facebookon roppant népszerű gyerekorvos hosszú cikket közölt a weboldalán az otthon szülésről és Geréb Ágnes ügyéről, annak apropóján, hogy a nő Áder Jánostól kegyelmet kapott, és nem kell letöltenie a rá kiszabott börtönbüntetést - ugyanakkor a szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltás érintetlen maradt.

Miközben elismeri Novák Hunor, hogy Geréb Ágnes sokat tett az otthon szülésért, és hogy jogi szabályozás született róla, egyben arra is rámutat, hogy a nő sokat ártott is az ügynek, például azzal, hogy jogi kiskapukat keresve folytatta a tevékenységét, és megkerülte a nemzetközi ajánlásokat.

Sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!

- ezt írja Novák, és külön felhívja a figyelmet arra, hogy Geréb Ágnes bírósági ügye nem az otthon szülés helyességéről, elfogadottságáról szól, hanem arról, hogy ez az ember miként járt el, miként hajtotta végre az otthoni szüléseket.

„Fontos, hogy alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás, feltételek mellett az otthonszülés TELJESEN BIZTONSÁGOS.” - írja Novák az oldalán, és azzal folytatja, hogy „közepes vagy magas rizikójú várandósság esetén (erre külön kritériumok vannak, mi számít annak) NEM AJÁNLOTT az otthonszülés, mert ilyenkor jelentős a komplikáció esélye.”

Végül pedig rámutat a problémára, ami alapján Novák szerint más országokban is csattant volna a bilincs Geréb Ágnes csuklóján:

Az ikerterhesség magasabb rizikót jelent, több a szövődmény, koraszülés, magzati halálozás stb. esélye, ezért ilyenkor TILOS otthonszülésbe kezdeni. Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést.

Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni” - írja Novák. „Nos, nem csak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került.”

Végül azzal zárja a cikkét Novák, hogy sokan nem ismerik a pontos szakmai tényeket, és azt hiszik, hogy ártatlanul hurcolták meg Geréb Ágnest, pedig szerinte erről szó sincs, az otthonszülés önmagában nem rossz, az viszont szakmailag vállalhatatlan, amit Geréb Ágnes művelt. „Bár Geréb Ágnesnek köszönhető, hogy az otthonszülés hazánkban téma lett és jogi szabályozás született, valójában ő egyszemélyben rengeteget ártott kuruzslásával, felelőtlen otthonszüléseivel, haláleseteivel annak, hogy az otthonszülés elfogadott legyen, és alacsony rizikójú szülések esetén jól működhessen hazánkban.„ - írja Novák Hunor.

(Novák Hunor cikke)

Rovatok