Index Vakbarát Hírportál

A farkasok békülékenyebbek a kutyáknál

2018. július 4., szerda 17:47

A farkasok legalább olyan gyakran kerülnek összetűzésbe egymással, mint a kutyák, de szemben a farkasokkal, a kutyák a konfliktus után inkább elkerülik egymást – állapították meg az ernstbrunni Wolf Science Center (WSC) kutatói. A szakértők a Royal Society Open Scienceben mutatták be a kutatási eredményeiket.

A szakértők szerint a kutyák és a farkasok közti különbség a háziállattá válás során alakult ki, melynek során a kutyák megszabadultak a fajtársaikhoz kötődő társas kötelezettségektől.

Simona Cafazzo és Friederike Range, a WSC és a Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének munkatársai azt vizsgálták, hogy milyen gyakran vesznek össze a kutyák és a farkasok, és hogyan viselkednek utána. A békülést a viselkedéskutatók csimpánzoknál, majmoknál, vadkecskéknél, delfineknél, foltos hiénáknál, vetési varjaknál és hollóknál is vizsgálták; ezek konfliktus után kölcsönösen keresik egymás közelségét, hogy békét kössenek.

A farkaskutató intézetben négy-négy farkas- és kutyafalkát vizsgáltak meg. 500 óra alatt 419 veszekedés robbant ki a farkasok között, míg a kutyáknál csak 55. Miközben azonban a farkasoknál 10-ből hat esetben testi kontaktus nélkül zajlottak a támadások – tehát az egyedek csak fenyegetőztek, megkergették egymást vagy odacsaptak egymásnak –, a kutyák tízből tíz esetben tényleg egymásnak ugrottak. 

A kutatás során a kutyák nem is mutatták a békülés jeleit, inkább kikerülték egymást az összetűzések után. A farkasok a konfliktus után több időt töltöttek el egymás mellett; a békülést többnyire az alacsonyabb rangú állat indította el. 

A szakértők szerint a természetben a farkasok sokkal inkább egymásra és a funkcionáló társas csoportra vannak utalva, mint a kutyák. A farkasok falkában vadásznak, csoportként védik meg a területüket, és közösen nevelik az utódokat. A kutyáknak ezzel szemben inkább az emberrel kell jól együttműködniük, nem a fajtársakkal. Még a szabadon élő kutyák is csak szükség esetén cselekednek közösen. Viselkedésüket a tudósok kötetlen szociális viselkedésnek nevezik. Ezért a farkasok számára sokkal fontosabb a békülés, mint háziasított rokonaiknak.

Egy korábbi belga kutatás szerint a kutyák is hajlamosak békülésre. Az osztrák tudósok azt akarják kideríteni, milyen körülmények között hajlandóak erre a kutyák.

(MTI)

Rovatok