Index Vakbarát Hírportál

Megvan Pálinkás utóda a kutatási pénzeket osztó hivatal élén

2018. július 11., szerda 09:39

Birkner Zoltán, a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampuszának eddigi igazgatója válthatja Pálinkás Józsefet az eddig Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, ezentúl egyszerűen csak Nemzeti Innovációs Hivatal néven működő szervezet elnöki székében – értesült a Magyar Hírlap.

Pálinkás Józsefet július 1-jei hatállyal váltották le az intézmény éléről, miután az áprilisi választások után alakult új kormány létrehozta az Innovációs és Technológiai Minisztériumot Palkovics László eddigi oktatási államtitkár vezetésével. Az új minisztérium rögtön bele is kezdett a kutatásfinanszírozás átalakításába, az innovációs hivatal pályázatainak felfüggesztése mellett a Magyar Tudományos Akadémia állami támogatásait is a felügyelete alá vonná, ami körül az utóbbi hetekben nagy vita alakult ki a kormány és az Akadémia között.

Palkovics a múlt héten szintén a Magyar Hírlapnak beszélt arról, hogy a célja, hogy az innovációs hivatal a jövőben inkább az innovációra, vagyis az alkalmazott kutatásokra összpontosítson az alapkutatások finanszírozása helyett – erre utal a névváltoztatás is.

Ehhez olyan vezetőre van szükség, aki maga is érti azt, hogy mit jelent a vállalati innováció vagy a startup vállalkozás, továbbá ismeri a vállalatok és az egyetemek kapcsolatát, amellett, hogy kutatói tevékenységet is folytatott

– mondta akkor a miniszter.

Rovatok