Index Vakbarát Hírportál

40 év után öltek újra kék bálnát

2018. július 12., csütörtök 15:14

Egy izlandi bálnavadász cég levadászott egy kék bálnát, amely nemcsak a világ legnagyobb állata, de veszélyeztetett élőlény is. 40 éve nem öltek a világon kék bálnát, a természetvédők fel vannak háborodva – írja a CNN.

Az akár 30 méteres és 200 tonnás állatok a hatvanas évek óta nemzetközi védelmet élveznek, így rendszerint még az egyébként hagyományosan bálnavadász nemzetek, mint Norvégia vagy Japán, is inkább más fajokra összpontosítanak. (Bár a bálnavadászatot általában is rengeteg kritika éri és világszerte több állatvédő szervezet küzd azért, hogy semmilyen bálnafajt ne lehessen megölni.)

A Hvalur hf nevű cég még múlt szombaton ölte meg és dolgozta fel az állatot a hvalfjorduri telephelyükön. Ezt fotók bizonyítják, amelyeket a Sea Shepherd nevű bálnavédő szervezet aktivistái készítettek a helyszínen. A CNN megmutatta ezeket egy biológus szakértőnek is, aki megerősítette, hogy a képek alapján a levadászott állat valóban egy kék bálna, erre utal például a jellegzetes alakú hátúszója is.

A WWF adatai szerint a kék bálnák majdnem kihaltak a több évtizedes kontrollálatlan vadászat miatt. A 20. század folyamán csak a Déli-sark környéki vizekben 360 ezer példányt öltek meg. A szabályozással sikerült megmenteni a fajt, de még mindig messze vannak attól, hogy biztonságos távolságba kerüljenek a kihalástól. A becslések szerint jelenleg 10-25 ezer kék bálna él világszerte.

Frissítés: A Sea Shepherd fotóinak megjelenése után egy másik állatvédő szervezet közölte, szerintük nem kék bálnáról, hanem annak és egy másik fajnak, a barázdásbálnának a hibridjéről lehet szó, bár a CNN-nek nyilatkozó szakértő ezt nem tartotta valószínűnek. Ugyanerre hivatkozott  később a bálnavadász cég tulajdonosa, Kristjan Loftsson is, a barázdásbálnák és a hibridek vadászatát ugyanis nem tiltják az izlandi törvények. Az izlandi kormány közleményben tudatta, hogy kivizsgálják az ügyet és genetikai vizsgálattal fogják tisztázni, milyen fajhoz tartozott a levadászott bálna.

Rovatok