Index Vakbarát Hírportál

300 hazai méhészetben pusztulnak a méhek

2018. július 13., péntek 11:23

Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke az M1 csatornán pénteken.

Bross Péter szerint a méhpusztulás összefügg a napraforgó-termesztéssel: ahol nem termesztenek napraforgót, illetve az nem mézel jól, azokban a megyékben nincs problémája a méhészeknek, például a Dunántúli megyékben, Győr, Sopron, Vas, Zala vagy Nógrád megyében. Ezzel szemben Jász-Nagykun, Békés, Fejér megyében gondot jelent – idézi az elnököt az MTI.

A méhpusztulás jelentős hatással van a méztermelésre és a jövő évi akáctermésre is, ezért a következő két és fél hónapban a méhészek feladata a méhcsaládok regenerálása. Bross megmagyarázhatatlannak nevezte a jelenséget, azt mondta, nem klasszikus tünetegyüttest mutat a méhelhullás, a kaptárnéptelenedés. A tömeges méhpusztulás miatt az Agrárminisztérium vizsgálatot rendelt el.

Egy hete egy Somogy megyei termelő nagy visszhangot kapott Facebook-bejegyzése kapcsán részletesen foglalkoztunk a méhpusztulás jelenségével, okaival és megoldási lehetőségeivel.

Rovatok