Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre 8 súlyosan veszélyeztetett fekete orrszarvú halt meg

2018. július 13., péntek 15:31

Kenyában 14 keskenyszájú orrszarvút költöztettek át egy másik rezervátumba az ország déli részére, de emiatt a felük, 7 példány elpusztult – írja a Guardian.

Ez óriási veszteség, mert a fekete orrszarvúként is ismert faj súlyosan veszélyeztetett. A Save the Rhino nevű állatvédő szervezet becslése szerint világszerte összesen már csak kevesebb mint 5500 példány él, ebből a WWF szerint 750 Kenyában. A nyugat-afrikai fekete orrszarvút 2011-ben kihaltnak nyilvánították.

A veszélyeztetett állatokat a költöztetésükkor elaltatják az út idejére, ami rejt bizonyos kockázatokat, de az egészen szokatlan, hogy az állatok fele maradjon csak életben. A kenyai hatóságok nem nyilatkoztak az esetről, de egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő elismerte a történteket, és azt mondta, nem tudják, mi okozhatta az állatok vesztét. Egy másikuk azt mondta, vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék, mi történt.

Frissítés

Időközben újabb orrszarvú halt bele a költözésbe, így már összesen 8 állat pusztult el.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) előzetes vizsgálata szerint az állatok sómérgezésben pusztultak el a Tsavo East Nemzeti Parkban, miután ittak új lakóhelyük vízéből - közölte a kenyai idegenforgalmi és vadvédelmi minisztérium, megerősítve és pontosítva a vadvédelmi katasztrófáról szóló pénteki sajtóértesüléseket – írja az MTI.

A közlemény szerint az áttelepítést felfüggesztik, az életben maradt állatokat szoros megfigyelés alatt tartják, és fegyelmi eljárás indul, ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a KWS a múltban számos sikeres áttelepítést hajtott végre, és a mostanihoz hasonló kudarcra több mint egy évtizede nem volt példa. 

A minisztérium nem közölte, hogy hány példány átszállítása történt meg eddig. 

Rovatok