Index Vakbarát Hírportál

Augusztus 1-jére elhasználjuk a Föld idei erőforrásait

2018. július 23., hétfő 14:34

Idén már augusztus 1-jén elérkezik a túlfogyasztás napja. Ez azt jelenti, hogy 2018-ban mindössze 212 nap alatt használja el a Föld lakossága azt az erőforrás-mennyiséget, aminek egy évig ki kéne tartania - feltéve, hogy szeretnénk a mai állapotában megőrizni a bolygót.

A Global Footprint Network 2003 óta minden évben összeveti a természeti erőforrások megújulóképességét az emberiség erőforrásigényével, vagyis ökológiai lábnyomával. A nemzetközi túlfogyasztás napja minden évben az a nap, amikor a két érték találkozik - vagyis amikortól már a bolygó megújulóképességén felül fogyaszt az emberiség.

Az elmúlt több mint két évtizedben a túlfogyasztás napja két hónappal korábbra, kora októberről augusztus elejére került. Tavaly augusztus másodikára esett. Az emberi tevékenység mai szintjének fenntartásához annyi erőforrásr kéne, amennyit csak 1,7 Föld tudna biztosítani.

A túlfogyasztás az 1970-es években kezdődött, amikor a népesség és a szükségletek növekedése miatt a fogyasztás átlépte a fenntarthatósági szintet. Azóta egyre korábban jön el a nap, amikor az elhasznált természeti erőforrások és a károsanyag-kibocsátás átlépi az újratermelhetőség, illetve a károsanyag-elnyelés szintjét. Az ezen túlnyúló fogyasztás az ökoszisztéma rovására megy.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Augusztus 1-jére elhasználjuk a Föld idei erőforrásait

Olyan szép ez a bolygó, kár lenne, ha történne vele valami. Hát, most éppen történik.

1877 · Jul 23, 2018 02:34pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

1970-ben a túlfogyasztás napja december 29-re, 1988-ban október 15-re esett. Húsz éve szeptember 30-ra használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. Tíz évvel ezelőtt augusztus 15-re. Ezután egy kis lassulás következett, de az elmúlt két évben megint felgyorsult a naptári előremozdulás. A mai ütemet nézve 2019 lehet az első év, amikor már júliustól túlfogyasztjuk a Föld tartalékait.

A GFN szerint az egyre nagyobb mértékű élelmiszergyártás, ásványianyag-kitermelés, erdőirtás és fosszilistüzelőanyag-égetés rövid távon, de egyenlőtlen mértékben haszonnal jár. Az olyan hosszú távú következmények, mint a talajerózió, a vízhiány és az éghajlati változások egyre aggasztóbbak.

Az országok gazdaságai jelenleg Ponzi-féle piramisjátékot űznek Földünk erőforrásaival. A bolygó jövőbeli erőforrásait kölcsönvéve működtetjük a gazdaságainkat. A piramisjátékhoz hasonlóan ez egy ideig működik. Ám ahogy a nemzetek, vállalatok vagy háztartások egyre mélyebbre és mélyebbre süllyednek az adósságban, végül össze fog omlani.

– mondta Mathis Wackernagel, a Global Footprint Network társalapítója és vezetője.

A mai állapot visszafordítható. A szervezet szerint a politikai intézkedések messze hatékonyabbak, mint az egyéni szintű erőfeszítések. A húsfogyasztás 50 százalékának helyettesítése vegetáriánus étrenddel például öt nappal tolná vissza a túlfogyasztás napját. Az épületek energiahatékonyságának növelésével és az ipari termelésben bevezetett változtatásokkal három hetet, a szén-dioxid-kibocsátás mértékének felére csökkentésével három hónapot nyerhetnénk.

Az elmúlt évtizedekben a gazdasági fejlődés lassulása – ami az energiaszükségletek csökkenésével jár együtt –, pozitív irányba mozdította el az ökológiai mutatót. A 2007-2008-as pénzügyi válság öt nappal tolta ki a túlfogyasztás napját. Az 1980-as és 1990-es évek gazdasági visszaesései ugyancsak enyhítettek a bolygóra nehezedő nyomáson, akárcsak az 1973-as olajválság.

A tavaly készített tanulmányok szerint a bolygó földterületeinek egyharmada pusztul. A trópusi erdőségek egyre inkább karbonforrásokként, és nem elnyelőkként működnek. A kutatók egyre aggasztóbbnak tartják a szokatlan időjárást, valamint a terméshozam szempontjából kulcsfontosságú méhek és egyéb beporzók populációinak hanyatlását.

(MTI)

Rovatok