Index Vakbarát Hírportál

Évente százezer delfint és bálnát mészárolnak le

2018. július 31., kedd 13:35

Emlékezetes, hogy az állatvédők mindig is ki voltak akadva a japánokra, akik állítólagos kutatási célokkal halomra gyilkolták a delfineket és bálnákat, ám úgy tűnik, ma már nem ők jelentik a legnagyobb fenyegetést a tengeri emlősökre. A gyilkossági ranglistán Japán már csak a tizedik helyen áll: 2000 óta erősen visszaesett a delfinvadászat, 18 300 példányról 2300 megölt példányra.

Az Animal Welfare Institute, a Whale and Dolphin Conservation és a Pro Wildlife állatvédő szervezetek közös jelentése szerint Peru a listavezető évi 15 ezer és Nigéria 10 ezer megölt állattal. Több ezer delfin és bálna esik vadászok áldozatául Brazíliában, Venezuelában, Madagaszkáron, Indiában, Dél-Koreában és Malajziában. Még Olaszországban és Törökországban is találtak példát ilyen esetekre az állatvédő szervezetek.

Az állatvédők a jelentés elkészítéséhez több mint 300 tanulmányt, valamint szemtanúk és újságok beszámolóit értékelték ki.

A vadászat növekedése több okra vezethető vissza: a delfinek húsát a szegényebb országokban egyre gyakrabban fogyasztják, holott szervezetükben felhalmozódhatnak káros anyagok. Gyakran használják húsukat csalinak olyan halak esetében, amelyek a túlhalászás miatt ritkán foghatók.

Nemcsak a megölt állatok száma elrettentő, hanem a mészárlás módja is - áll a jelentésben.

Az állatokat szigonnyal meglövik, hajókkal és hálókkal körbekerítik, majd dárdával, macsétával, lőfegyverrel, késsel, horoggal vagy dinamittal megölik.

A szeletelt delfinhús gyakran kerül horogra. A halászok ezzel vadásznak drága halfajokra, például cápára, tonhalra vagy a Piracatinga nevű harcsaszerű fajra az Amazonasban. Itt a veszélyeztetett édesvízi delfinekre is vadásznak, mert nagyon zsírosak, ezért remek csali válik húsukból.

„Sok országban a cápahalászat a legnagyobb motiváció a delfinek megölésére” - mondta Sandra Altherr, a Pro Wildlife biológusa és társalapítója.

A delfineket és a kisebb bálnákat a nagybálnákkal ellentétben nem védi a kereskedelmi halászat elleni nemzetközi bálnavadászati egyezmény moratóriuma.

(MTI)

Rovatok