Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk tehet a Roszkozmosz mélyrepüléséről

2018. december 1., szombat 12:56

Alig harmadát teljesítette saját terveinek az orosz űrügynökség – derült ki a Roszkoszmosz értékeléséből. Az orosz állami cég szerint minderről három dolog tehet: Ukrajna, a szankciók és Elon Musk – írta az orosz Vedomosztyi.

2016-ban a Roszkoszmosz a rakétafellövések 8,8 százalékát adta, 2017-re a terv 25 százalék volt, ebből azonban végül mindössze 8,5 százalék lett. A Roszkoszmosz számára a nemzetközi űrállomásra biztosított teherszállítás, a műholdak földkörüli pályára állítása fontos bevételt jelent. Az elmúlt években ugyan több sikertelen fellövés is lezajlott, de az orosz fél szerint az 5,29 százalékos hibaarány nem rossz, az Egyesült Államoké 5,56, igaz, Kínáé 4,25, az EU-é 3,1.

A Roszkoszmosz szerint a vártnál alacsonyabb mutatók oka közé Ukrajna azért sorolható, mert sok potenciális megrendelő ha tehette, inkább más országhoz fordult – akár az eszközöket szintén űrbe juttató Indiához –, de ettől függetlenül is átrendeződött a piac, hiszen megjelentek a magáncégek is, amelyek képesek rakétákkal az űrbe jutni: Elon Musk SpaceX-e ebben főszerepet visz.

A Roszkoszmosznak muszáj magyaráznia a bizonyítványt, elszámolási botrányok vannak a sokmilliárdos költségvetésből működő cég körül, az orosz számvevőszék – amelyet a Putyint korábban politikai szempontból néhány éve tüntetéseken is kritizáló, gazdasági ismeretei miatt mégis az elnök bizalmát élvező, az orosz pénzügyminisztériumot tíz éven át vezető Alekszej Kudrin vezet – számos sikkasztásra utaló ügyet tárt fel, az állami konglomerátum leányvállalatánál nyomozás is indult.

Rovatok