Index Vakbarát Hírportál

Ausztráliában annyira meleg volt, hogy megfőttek a gyümölcsök a fákon

2019. március 7., csütörtök 10:52

A sydney-i Climate Council (Klímatanács) környezetvédelmi csoport beszámolója szerint tavaly decembertől idén februárig rekordokat megdöntő forróság és más romboló szélsőséges időjárási események történtek. Kilencven nap alatt 206 hőmérsékleti rekord dőlt meg Ausztrália-szerte.

Forróság, szárazság és bozóttüzek

A nyarat elnyúló, kontinentális kiterjedésű hőhullámok, kiugró forró napok és szárazság jellemezte a kontinensnyi ország keleti részén, illetve bozóttüzek egész Ausztráliában.

A bozóttüzek a szokásosnál jóval hamarabb kezdődtek, tovább tartottak, és helyrehozhatatlan károkat okozva ott is megjelentek, ahol korábban nem: a Tasmania szigetén lévő esőerdőkben és Queensland tagállamban. Ezekkel párhuzamosan heves esők és árvizek voltak Queensland északi részén késő januárban és kora februárban.

Megfőttek a fákon a gyümölcsök

A rekordokkal teli nyár annyira forró volt, hogy a gyümölcsök már a fákon megfőttek – jelentette ki a Amanda McKenzie, a Climate Council vezérigazgatója. Melbourne-ben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon a szélsőséges meleg idejére kidolgozott új szabályoknak megfelelően, át kellett helyezni a mérkőzéseket olyan napszakokra, amikor már csillapodott a hőség.

Korábban az ausztrál nyarat hagyományosan a pihenéssel társították, amikor az emberek grilleznek és strandolnak a melegben. A helyenként az 50 Celsius-fokot elérő hőmérsékletek miatt azonban inkább a szorongás és nyugtalanság időszakává alakult át az évszak – mondta McKenzie. Hozzátette, hogy Ausztrália „legharagosabb nyara” egy újabb példája a klímaváltozásnak. A szövetségi kormánynak meg kellene védenie a ország lakóit az egyre rosszabbodó időjárási körülményektől azzal, hogy fokozatosan megszünteti a fosszilis üzemanyag használatát, felgyorsíthatná az átmenetet a megújuló energiákhoz – hangoztatta a környezetvédelmi csoport vezetője.

(MTI)

(Borítókép:  Jenny Evans / Getty Images)

Rovatok