Index Vakbarát Hírportál

A kutatók érzése szerint az erős fűtől nem lehet jobban beszívni

2020. június 13., szombat 15:12 | aznap frissítve

A magas hatóanyag-tartalmú marihuánának semmivel sem erősebb a hatása az átlagos fűnél, legalábbis ha gyakorlott fogyasztókról van szó – erre a meglepő eredményre jutottak a University of Colorado kutatói.

Az erősebb anyagtól ugyan megnő a vér THC-szintje, de a kutatás szerint ennek nincs pszichés hatása, ettől nem fognak a szó köznapi értelmében jobban beszívni a delikvensek.

Meglepetésünkre úgy találtuk, hogy az anyag ereje nem arányos a toxikációs szinttel

– írta közleményében az eredményről Cinnamon Bidwell, a tanulmány vezető szerzője. A kutatók 121 rendszeres marihuánahasználót vontak be a kísérletbe (2014-ben Colorado volt az USA első szövetségi állama, ahol legalizálták a könnyű drogokat), akiknek különböző THC-tartalmú marihuánakészítményeket adtak. Vakpróbáról volt szó, vagyis a résztvevők nem tudták, hogy a gyengébb vagy az erősebb anyagból kaptak-e (16 és 24 százalékos hatóanyag-tartalmú virágokat, illetve 70 és 90 százalékos olajkoncentrátumokat használtak), és fogyasztás előtt és után egyaránt kognitív vizsgálatokat végeztek rajtuk, valamint az egyensúlyérzéküket is nézték.

Bár az erősebb anyagot kapó alanyok vérében természetesen kimutatható volt a magasabb THC-szint, a kognitív képességeik és az egyensúlyuk hasonló volt a gyengébb kísérleti csoportba tartozóknál, és szubjektíve sem érezték jobban beszívva magukat. Ez a pszichológusokat és idegkutatókat is némileg váratlanul érte. Mint mondják, ha alkohollal kísérleteztek volna, annak más lett volna a hatása:

aki többet iszik, az részegebb is lesz, aki viszont erősebb füvet szív, az nem feltétlenül fog jobban beszívni.

 

Azt, hogy ez miért van így, egyelőre maguk sem tudják biztosan. Azt gyanítják, hogy a kannabinoid receptorok egy bizonyos szint után telítődnek, azt követően a további THC-mennyiségnek már nincs jelentős hatása. Az IFL Science cikke szerint ez ugyan veszélytelennek hangzik, de azért lehet kockázata: bár lehet, hogy a nagyon erős fűtől nem szív be valaki jobban, azt egyelőre nem kutatták, hogy nincsenek-e a dolognak hosszú távú káros hatásai.

Rovatok