Index Vakbarát Hírportál

A terméketlen párok felénél a férfiak miatt nem jön össze a gyermek

2020. november 28., szombat 16:23

A terméketlen pároknál az esetek körülbelül felénél a férfiak miatt nem jön össze a gyermekvállalás – idézi az InfoStart Kovács L. Gábor professzor, a Pécsi Tudományegyetemen zajló reprodukciós kutatások vezetője nyilatkozatát, amely szerint a magyar férfiak spermaszáma a

70-ES ÉVEKHEZ KÉPEST A KÉTEZRES ÉVEKRE KEVESEBB MINT A FELÉRE CSÖKKENT.

A termékenység tekintetében az életkor is fontos tényező. Egy férfi 45 éves korára már csak feleannyi termékeny hímivarsejttel rendelkezik, mint 30 évesen, továbbá a DNS-állományának minősége is gyengül. 

Az InfoStartnak nyilatkozva most Szántó Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója elmondta, egyre jobban nő az igény a mesterséges megtermékenyítési eljárások iránt, részben mert

a nők és a férfiak egyre idősebb korukban vállalják első gyermeküket.

Hangsúlyozta, hogy az életkor előrehaladtával fokozatosan romlik a reprodukciós képesség nemcsak a nők, hanem a férfiak esetében is. 

Az idősebb vagy idősödő férfiak ondósejtjének minősége nem annyira tökéletes, mint az életük virágjában lévőknél, a legjobb ondóparaméterek a 20-as, 30-as életévekben vannak.

Nemcsak az idősödés, hanem a prosztatabetegségek, valamint az urológiai vonatkozású kórképek is ronthatják a termékenységet, valamint negatívan hat a spermiumok életképességére a dohányzás és az alkoholfogyasztás, sőt, még a „21. századi stressz és rohanás” is. 

Elmondta továbbá azt is, hogy amikor nem sikerül a gyermekvállalás,

körülbelül az esetek felében a férfiaknál keresendő a dolog kiváltó oka.

A szakorvos szerint problémát jelent az is, hogy míg a nőknél a nőgyógyász látogatása természetes dolog, a férfiak az urológust legtöbbször már csak későn vagy konkrét panasz esetén keresik fel. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a tudomány fejlődése révén egyre több mesterséges módszerrel lehet elősegíteni a termékenységet. „Jelenleg műtéti és egyéb úton még egy ondójában teljesen sejtmentes fiatalembernek is tudunk sejteket szerezni a heréjéből. Nyilván ez egy mesterséges megtermékenyítő eljárás útján történik. De mind a gyógyszeres kezelés, mind a műtéttechnika és az alaptudomány elég gyorsan fejlődik” – fejtette ki. 

Szántó Árpád azt is elmondta, hogy ezáltal egyre több terméketlenül maradt férfi nemzhet gyermeket. A további kutatásokban most komoly előrelépés lehet a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium létrejötte is, amely

150 ezer meddő páron szeretne segíteni a következő években.

Rovatok