Index Vakbarát Hírportál

Hamis eredmény a HIV-vel tesztelt résztvevőknél, leállították egy vakcina fejlesztését

2020. december 11., péntek 12:01 | aznap frissítve

Ausztráliában felhagytak a Queensland Egyetem és a CSL biotechnológiai cég által közösen kidolgozott vakcina klinikai tesztelésével, mivel az oltás után több, HIV-vel tesztelt résztvevőnél hamis eredményt mutatott ki a teszt – közölte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök pénteken az MTI szerint. 

A kormányfő azt mondta: a tudósok javaslatát követve nem folytatják tovább a fejlesztést. A helyi oltóanyag egyike volt négy, fejlesztés alatt álló vakcinának, amelyekre az ausztrál kormány megrendelést adott le.

A megállapodás alapján  51 millió adagot szállítottak volna le a vakcinából. 

Scott Morrison azt is közölte, hogy a kormány megnövelte a többi fejlesztés alatt álló vakcinára vonatkozó megrendeléseket: az AstraZeneca esetében 33,8 millióról 53,8 millió dózisra, a Novavax esetében pedig 40 millióról 51 millióra.

A CSL azt hangsúlyozta, hogy a klinikai teszteken részt vevők egyike sem lett HIV-fertőzött az oltás következtében, az oltóanyag csupán a tesztelésben okozott zavart. 

Szeretném ezen a helyen kiemelni, hogy nincsenek káros egészségügyi reakciók, és nincs semmilyen mód arra, hogy a vakcina HIV-fertőzést okozzon

– ismertette Andrew Nash, a CSL vezető tudományos szakértője.

A szakértő azt is elmondta, hogy a vakcinába beépítették

a HIV-vírus egyik proteinjének a töredékét, vélhetően ez okozhatta a zavart. 

„Bár az egyetem kutatói megállapították, hogy a töredék fehérje egyáltalán nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot azok számára, akiknek beadták az oltóanyagot, ugyanakkor részleges antitestválaszt azonosítottak a teszt résztvevőinél” – közölte Greg Hunt egészségügyi miniszter.

Kifejtette, hogy a töredék fehérje befolyásolhat bizonyos HIV-teszteket – amelyek éppen ezeket az antitesteket keresik –, és így hamis eredményt produkálnak. Mint mondta, ez a kockázat ismert volt a fejlesztés elejétől fogva, és arról tájékoztatták a tesztalanyokat is.

Egy másik szakértő arról beszélt, hogy megoldható lenne a probléma, de nem egyhamar, márpedig az ellenanyagra most van szükség.

A 25 millió lakosú Ausztráliában eddig mintegy 28 ezer fertőzöttet azonosítottak, akik közül 908-an hunytak el a betegségben. 

Rovatok