Index Vakbarát Hírportál

Szeméttelepre is épülhet lakópark

2021. január 27., szerda 18:20

Évtizedek alatt több százezer tonna szemét gyűlhet össze a szeméttelepeken. Magyarországon nem ritkák a több évtizeden át használt telepek, és az sem, hogy ezek bezárása után a gondozatlan terület megkeseríti a helyiek életét. Bár a ma aktívan használt hulladéklerakóknál a környezetvédelmi hatóság nyomon követi, hogyan kezelik a háztartások szemetét a kommunális cégek, rengeteg problémát okoznak a gondozatlan, gazdátlan szeméttelepek.

Záróra után

Ilyen például a képeken látható zsámbéki terület, amely évtizedekig volt szeméttelep, majd a 2016-os bezárása után elmaradt a terület helyreállítása – hirtelen a senki földje lett, a helyieknek jobb híján maradt a bűz. A melegben terjednek a szagok, a szemét tetejét felkapja a szél, a különböző bomlástermékek veszélyeztetik az állatvilágot, de kánikulában spontán gyulladás is bekövetkezhet, ilyenkor veszélyes füstöt terít a szél.

Ezt megakadályozandó fontos a szeméttelepek rekultivációja – magyarázza Lehrfeld Attila, az ezzel foglalkozó C&C Property Holding kereskedelmi igazgatója. A cég a Zsámbékon 40 éve működő és 2016-ban deaktivált szeméttelep semlegesítésével foglalkozik. Négy évtized alatt hat hektáron gyűlt itt a szemét egy gigantikus gödörben, van olyan része a területnek, amely alatt 17 méter mélyen található hulladék. A területen volt illegális lerakás is, amíg a Kormányhivatal véglegesen be nem zárta a telepet. Az üzemeltető felelősségét vizsgálják.

Szemétszedés

Zsámbék önkormányzata nemrég határozta el, hogy rendet tesz a területen, ahol áldatlan állapotok voltak. „A rekultiváció a Kormányhivatal, az önkormányzat és a zöldhatóság ellenőrzésével és felügyeletével zajlik“ – mondta Horváth László polgármester. Szigorúan engedélyhez kötött, milyen anyagokat lehet használni a szemét semlegesítéséhez, amit a környezetvédelmi hatóság rendszeresen ellenőriz is. A munka három évig tart annak köszönhetően, hogy a Kormányhivatal engedélyezte nagyobb mennyiség behozatalát a területre abból az anyagból, amellyel a semlegesítés zajlik. Ennek hiányában tíz évig is eltarthatna a munka – mutat rá Zsámbék polgármestere. 

Technológia

A munka során több évtized szemetét ledarálják, tömörítik, és a ledarált, összekevert anyagot különböző rétegrendekbe helyezik egymás tetejére. A föld és a hulladékstátuszból kivont „inert” anyag több rétegben kerül a kialakított hulladéktestre. Körülbelül tíz évbe kerül, mire egy ilyen területet ismét használni lehet – magyarázza a technológiát Lehrfeld Attila. A rövid távú eredmény a tiszta, szagmentes, rendezett, tájba illő környezet.

Miután a különböző rétegekből létrejött egy egyenletes felület, felkerül a területre az úgynevezett záróréteg, melynek feladata a csapadékvíz beszivárgásának megakadályozása és a kellően stabil felület kialakítása a későbbi biztonságos területhasználathoz. Ennek megfelelően vastag, tömör és stabil rétegnek kell lennie, hogy a későbbiekben a területet hasznosítani lehessen. Végül, a későbbi erózió elkerülése miatt, nagyobb szemcseszerkezetű, darabos, majd humuszos réteg következik, amelyre már lehetséges a vegetáció telepítése, amely végső soron visszailleszti a területet a tájképbe. A rekultiváció után tíz évvel ipari vagy akár lakópark is létesülhet majd itt, attól függően, mi szolgálja majd a közösség érdekét. 

Rovatok