Index Vakbarát Hírportál

A klímaválságnak már betűtípusa is van

2021. február 15., hétfő 07:44

A sürgető éghajlatváltozásra emlékeztet az a betűtípus (Climate Crisis Font), melyet a klímatudatos emberek számára fejlesztett és tett ingyenesen letölthetővé a Helsingin Sanomat nevű finn napilap. A betűtípus jellegzetessége, hogy a betűk az olvadó jéghegyek sziluettjét mintázzák.

A fontvastagság az Amerikai Országos Hó- és Jégközpont (NSIDC) 1979 és 2019 között mért adatai szerint változik, majd az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2050-ig szóló prognózisa szerint vékonyodik. A legvastagabb betűk az északi-sarki jég 1979-es állapotát mutatják, amikor a műholdas mérések megkezdődtek. Míg a legvékonyabbak az IPCC 2050-es baljós előrejelzését tükrözik, amikor az északi-sarkvidéki tengeri jég várhatóan az 1979-es mérték 30%-ára zsugorodik. Az olvadó betűk 1979 és 2050 között 10 éves ugrásokkal változtathatók.

S hogy mi hívta életre a betűkészletet? 2020 tavaszán, amikor bezárt az addig megszokott világunk, a szén-dioxid-kibocsátás radikálisan zuhant, igaz, júniusra visszapattant, ami jelzi, hogy egy ilyen nagy méretű pofon sincs hatással az éghajlatváltozásra.

A fejlesztők törekvése az volt a fontkészlet megjelentetésével, hogy az olyan összetett ügyeket, mint a klímaváltozás, érthetőbbé tegyék a lakosság számára. Az elmúlt évek tanítása szerintük ugyanis az, hogy az emberiség sokkal kreatívabban cselekszik, ha olyan hirtelen fenyegetéssel szembesül, mint mondjuk a Covid–19. A betűtípus egy lehetőség a sürgős fellépés nyomatékosítására. A fejlesztők azt remélik, hogy magánszemélyeken túl cégek és civil szervezetek is használják majd az ingyenesen letölthető fontkészletet.

Rovatok