Index Vakbarát Hírportál

Göndör szőrű báránycicák az internet új sztárjai

2021. augusztus 13., péntek 15:52

Azt már rég tudjuk, hogy a macska az internet szent állata, az aktuális király pedig időnként megváltozik. Volt már az internet kedvenc macskája a teljesség igénye nélkül:

A felsorolást a végtelenségig lehetne folytatni, az egyik aktuális trónkövetelő épp a Selkirk Rex, a göndör bundájú macskafajta.

A plüssállatnak kinéző Selkirk nagyon fiatal fajta, 1987-ben jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban, Montanában. A fajta állítólag egy véletlen genetikai mutáció következtében, egy egyszerű házi macska almába születő kiscicától származik. Igaz, a Nemzetközi Macskaszövetség nem ismeri el a fajtát, az interneten és az Egyesült Államokban igazi sztárnak számít a báránycica.

Az első Selkirk 1987-ben egy perzsatenyésztőhöz került, a tenyésztő pedig keresztezte a göndör szőrű macskát egy perzsával, az alomból három göndör és három normál bundájú utód született. Későbbi almokkal sikerült hosszú és rövid göndör szőrű báránymacskákat is kitenyészteni. A Selkirk Rex nevét az első tenyésztő nevelőapjáról kapta, így ez lett az első olyan macskafajta, amit emberről nevezetek el.

A Selkirk macskák nagyon hasonlítanak a szintén egy genetikai mutáció során az 1980-as évek elején kialakult LaPerm fajtához, ám előbbiek bundája plüss-szerűbb és vastagabb. A többi rextenyészethez hasonlóan a Selkirk macskák is nagyon barátságosak, szeretik az ember és más macskák társaságát. Állományuk keresztezhető más fajtákkal, s az egészségük fenntartása érdekében ajánlott is a keresztezés. A rex gén, mely az emlősöknél a göndör, tömött bundát eredményezi recesszíven öröklődik, tehát a báránymacskák keresztezése más típusokkal nem jelenti azt, hogy biztosan göndör bundájú utódok születnek az alomba.

A cicák bundáját folyamatosan ápolni kell, ugyanakkor figyelni kell arra is, hogy ne fésülje a gazda túl macskáját, mert azzal kifésülheti a hullámokat a göndör bundából.

Az interneten több százezer követőtáborral bíró báránymacskák nem is olcsók, állatonként a tenyésztők 800 dollár körüli árat kérnek.

Rovatok