Index Vakbarát Hírportál

A macskák érzelemingadozása olyan, mint egy szinuszgörbe

2021. szeptember 13., hétfő 16:19

Egy friss skót tanulmány arra hívja fel a macskatartók figyelmét, hogy bár macskáink aranyos, bújós, szeretni való lények, mégsem olyan kiszámíthatóak, mint amilyennek tűnnek. Hiába lettek már rég háziasítva, ösztöneik mindmáig hasonlóak a nagymacskákéhoz. Ettől függetlenül természetesen nem biztos, hogy minden pillanatban félnünk kell a féltve őrzött háziállatainktól, hiszen kedvességük valóban segíthet a mindennapokban.

Évekkel ezelőtt a skót Edinburgh-i Egyetem és a Bronxi Állatkert kutatói azt vizsgálták, hogy más-e a házi macskák személyisége a velük összehasonlított vadmacskákéhoz képest. Most újra napvilágot láttak a kutatás eredményei, miszerint a cicák személyisége hasonlít az afrikai oroszlánéhoz, azaz kedvenceink közel sem olyan nyugodtak, mint gondolnánk.

Ha megállsz egy oroszlánfalka mellett, lehet, hogy minden rendben lesz. De akár ok nélkül meg is támadhatnak. Ugyanez vonatkozik a házi macskákra is. Aranyosak és bújósak, de egy pillanat alatt megváltozhat a hangulatuk 

 mondta Max Wachtel denveri pszichológus. 

A kutatás egyébként öt emberi személyiségvonással hozta egy tető alá az összehasonlítást:

A tanulmány felhívja a figyelmünket egy fontos szempontra: ha valamikor észrevetted, hogy

a macskád szorongó, feszült, esetleg bizonytalan, gyanakvó, netán agresszív veled, szerencséd van, hogy nem nagyobbra nőtt az az állat.

Ugyanis akkor bizonyára megfontolná a macskád, hogy mit tesz veled, és az aligha tűnik fényes jövőképnek.

A domesztikált macskák leginkább az afrikai oroszlánokra hasonlítanak a nagymacskák közül. Az egyik legjellemzőbb hasonlóság, hogy ugyanolyan impulzívak, és hajlanak a hirtelen hangulatingadozásra. A szakértők nem mellesleg úgy gondolják, hogy a házi macskáknak túl sok szeretetet adunk, ezért számukra nincsenek szabályok”, mint például, hogy nem szabadna az asztalon sétálgatniuk, vagy nem kellene csak úgy bármelyik polcra felmászniuk. 

Tulajdonképpen arról van szó, hogy túlságosan aranyosak. És ennek általában nehéz ellenállni.

(Borítókép: David W Cerny / Reuters)

Rovatok