Index Vakbarát Hírportál

Csodajelenségeket lehet ma éjjel megfigyelni Magyarország egén

2021. november 17., szerda 10:40 | aznap frissítve

A napokban haladunk keresztül az 55P/Tempel–Tuttle üstökös törmelékfelhőjén, idén a raj maximuma a szerdáról csütörtökre virradó éjjelre esik. Az innen származó meteorok radiánsa az Oroszlán csillagképébe esik, erről kapták nevüket a Leonidák, amelyeket gyakran a meteorrajok királyaként emlegetnek.

33 évente ez a raj produkálja a legnagyobb aktivitást az összes meteorraj közül,

 az üstökös ugyanis ekkor jár a Nap közelében. Ezen meteorviharok alkalmával a szokásos néhány meteor helyett óránként akár több ezer hullócsillagot is számlálhatunk. 

Erre azonban még várni kell, mivel legutóbb 1999-ben lehettünk tanúi nagyobb kitörésnek, így legközelebb 2032-ben várhatunk hasonló aktivitást. Addig óránkénti pár meteorral kell beérnünk, amit még a közel telihold fénye és a nyirkos, ködös időjárás is megzavarhat, szóval némi szerencse mindenképp kell hozzá, hogy elcsípjük az égi vándorokat. 

Mivel az Oroszlán csillagkép fejénél lévő radiáns este 11 óra körül kel, ezért a rajt is inkább csak hajnalban érdemes figyelni. Szerencsés esetben egy alkalmas megfigyelési pontról a holdfény ellenére több fényes, gyors meteort láthatunk. 

(viNational Geographic)

Rovatok