Index Vakbarát Hírportál

Ez, amit senki nem gondolt a kutyája vizeletéről

2022. február 9., szerda 11:40

A házi kedvencünk ürüléke károsabb lehet, mint gondoljuk: nemcsak esztétikai jelentőséggel bír, hanem súlyosan szennyezi is a környezetet.

Nagy eséllyel szennyező lehet a környezetre a nagymértékű kutyaürülék és -vizelet, amelyet a természetben hagyunk. 

egy kutatás kimutatta, hogy a kutyákat sétáltatva évente átlagosan 11 kg nitrogént és 5 kg foszfort hagyhatunk hátra magunk után hektáronként.

Ennek a szennyezésnek a mértéke megegyezik a mezőgazdaságból, az iparból és a közlekedési füstökből származó károsodással, ami 5–25 kg nitrogént jelent – tehát a kutyaürülék és a vizelet hatása jelentős.

Ennek ellenére sok kutyasétáltatónak az a benyomása, hogy kedvence ürülékét teljesen ártalmatlan a természetben hagyni. Pieter de Frenne, a kutatás vezetője és a Genti Egyetem professzora is megdöbbent az eredményeken. 

Természetesen számos jótékony hatása van a természetben való sétáknak, mind fizikailag, mind pszichológiailag, de túl nagy mennyiségű tápanyagot visz be a földbe

– mondta. 

A Plantlife brit természetvédelmi szervezet arra figyelmeztetett, hogy a nitrogénszennyezés az egyik legnagyobb fenyegetés vadon élő növényeinkre, zuzmóinkra és gombáinkra, de mégis keveset teszünk ellen. 

A Wildlife Trusts szervezet egy vezetője szerint a kutyapiszok olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek károsíthatják az élőhelyek ökológiáját. A szakértő kihangsúlyozta, hogy bárhol is sétáltatja az ember a kutyáját, fontos, hogy felvegye, zsákba gyűjtse és szemeteskukába dobja az ürüléket. 

(via independent.co.uk

Rovatok