Index Vakbarát Hírportál

Találtak egy bolygót, ahol képes lenne fennmaradni az emberiség

2022. február 11., péntek 12:37

Kutatók úgy vélik, rátaláltak egy bolygóra, ahol az emberiség képes lenne életbe maradni, ha betelepítenénk. Egy majdnem teljesen kiégett nap körül kering.

Ha hivatalosan is megerősítik a kutatók feltételezését, ez volna az első olyan felfedezés, mely szerint egy fehér törpecsillag körül keringő bolygó képes az élet befogadására. A bolygó az apró nap körül pont olyan távolságra kering, ahol nincs se túl hideg, se túl meleg, és a víz képes folyékony halmazállapotban megmaradni. 

Jay Farihi a Londoni Egyetemről vezette a kutatást. Azt állította, a felfedezés abszolút újdonság volt a csillagászok számára.

Ez az első eset, hogy bármit is találtunk egy fehér törpecsillag lakható zónájában. Lehetséges, hogy ez a bolygó képes volna fenntartani az életet. A kutatócsapatot sokkolta a felfedezés. Általában a csillagászat területén, ha valamit felfedezünk, az egy általános, gyakori jelenség, nem pedig valami egészen új

– nyilatkozta Jay Farihi professzor a BBC-nek.

Míg a nagyobb csillagok miután kialszanak, fekete lyukakká alakulnak át, a kisebbekből ehelyett fehér törpék lesznek. Ilyen például a mi Napunk is. 

A felfedezett bolygó, mely az apró nap körül kering, száztizenhét fényévnyire helyezkedik el a Földtől. Körülbelül hatvanszor olyan közel van saját kicsi napjához, mint mi a miénkhez. A kutatóknak nincs megkérdőjelezhetetlen bizonyítékuk a bolygó létezésére, de egy, a mi holdunknál hatvanötször nagyobb testet észlelnek eszközeikkel, ami kering a fehér törpecsillag körül.

Rovatok