Index Vakbarát Hírportál

Nagy a baj Ausztráliában: fogynak a koalák

2022. február 11., péntek 11:42

Veszélyeztetetté nyilvánította a koalát az ausztrál kormány, miután a kis erszényesek száma visszaesett az erdőirtás és a katasztrofális bozóttüzek miatt.

Sussan Ley környezetvédelmi miniszter elfogadta a veszélyeztetett fajok tudományos bizottsága ajánlását arról, hogy a queenslandi, új-dél-walesi és az ausztrál fővárosi területi koalapopulációk védettségi státuszát szigorítani kell.

Fogy az idő a megmentésükre

A szövetségi törvénybe foglalt veszélyeztetettség annak elismerése, hogy az ikonikus emlős megóvása sürgősebbé vált, valamint annak, hogy mióta 2012-ben sebezhetővé nyilvánították, egyetlen ausztrál kormánynak sem sikerült a koalák életkörülményein javítani.

Scott Morrison kormánya január végén rekordösszegű, ötvenmillió ausztrál dolláros (11 milliárd forint), négy évre szóló csomagtervet jelentett be a koalák védelmére,

de a természetvédők szerint a pénzkidobás helyett inkább le kellene állítani az erszényesek élőhelyének felhasználását üzleti – bányászati, út- és lakásépítési – célokra.

A Morrison-kormány által bejelentett ötvenmillió dollár húszmillió dollárt tartalmaz egészségügyi és élőhelyi projektekre, tízmillió dollárt közösségi tevékenységekre, például élőhelyek helyreállítására, kétmillió dollárt a koalák egészségének javítására, egymillió dollárt a koalák gondozására és kezelésére, valamint tízmillió dollárt egy nemzeti támogatásra. Az újabb csomaggal 74 millió ausztrál dollárra emelkedik az az összeg, amelyet a szövetségi kormány a koalák védelmére fordít 2019 óta – írta a Guardian online kiadása.

Nem csak pénz kell

Alexia Wellbelove, a Humane Society International (HSI) vezető kampánymenedzsere szerint 

a koala megmentéséhez nem csak a pénz a lényeg. Erős természetvédelmi háttérre van szükség.

A környezetvédelmi szervezetek régóta érvelnek amellett, hogy szigorítsák a koalák védettségi státuszát. Több szervezet – a Humane Society International (HSI), a WWF-Australia, illetve az International Fund for Animal Welfare (IFAW) – már jelölte a kis erszényest a veszélyeztetett státuszra.

Rebecca Keeble, az IFAW regionális igazgatója szerint elfogyott a türelem, a koalákért immár konkrét cselekvési terv kell. 

Meg kell értenünk, mi a stratégia ennek a fajnak a megmentésére és mibe fog ez kerülni, mert a mostani ötvenmillió dollár csak csepp a tengerben. Anélkül hogy foglalkoznánk hanyatlásuk kiváltó okával, azaz az élőhelyek elvesztésével és az éghajlatváltozással, csak lyukakat tömünk be egy süllyedő hajón

– mondta a szakember.

Hatvanezer állat pusztulhatott el

A csak Ausztráliában őshonos fajt 

az elmúlt évtizedekben megtizedelték az erdőtüzek, a betegségek – köztük a nemi úton terjedő és az emberek körében is ismert klamídia – és a közlekedési balesetek.

A Vadvédelmi Világalap (WWF) becslése szerint több mint hatvanezer koala pusztulhatott el, sérülhetett meg vagy károsodott más módon a 2019–20-as bozóttüzekben. A vadon élő egyedek száma egyes becslések szerint nem lehet több százezernél, mások szerint elérheti a 330 ezret. A koalák főleg a keleti államok eukaliptuszerdeiben élnek, és húszéves életkort is megérhetnek.

(Borítókép: Koala Ausztráliában 2020. február 21-én. Fotó: Lisa Maree Williams / Getty Images)

Rovatok