Index Vakbarát Hírportál

Malik, a gyilkos áramtermelő

2022. február 23., szerda 15:49

Január végén csapott le Európa északi részére és az Egyesült Királyságra a Malik ciklon, amely rekordmennyiségű áramot termelt.

Két héttel ezelőtt sújtott le az Egyesült Királyságra a Malik nevű viharciklon, amely iszonyú pörgésre késztette Skócia és Észak-Anglia szélerőműveit. A rekordmennyiségű megújuló villamos energiát a 100 mérföld/órás (160 km/óra) szélsebesség hozta el, ez volt a szélenergia-termelés minden idők eddigi csúcsa, több mint 19 500 megawatt, az Egyesült Királyság elektromos áramának több mint fele a National Grid villamosenergia-üzemeltető adatai szerint.

A National Grid szóvivője azt mondta, ez nagy lépés volt az Egyesült Királyság „nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású jövője” felé vezető úton, de azt sem szabad elhallgatni, hogy ketten meghaltak, komoly közlekedési fennakadások voltak, és több ezren maradtak áram nélkül.

A Malik által sújtott területek nagy részét már decemberben is letarolta egy vihar, az Arwen, amely 2005 óta a legsúlyosabb áramkimaradást okozta, csaknem egymillió otthon maradt áram nélkül majdnem két hétre.

Az alacsony szélenergia-termeléssel járó, a globális ellátási hiány miatt a gázerőművek fokozott igénybevételét mutató nyár után ezek a téli viharok energiatermelés szempontjából igen kedvezők voltak. A Covid-járvány okozta növekvő gázkereslet, a pandémia nyomában járó gazdasági sokk nagyon megemelte a földgáz piaci árát. Az Egyesült Királyságban a villamos energia piaci ára történelmi csúcsot ért el, a megawattóránkénti átlagár majdnem a tízszerese volt a korábbi évnek. A Malik segített a megújuló villamosenergia-termelésben és átmeneti haladékot adott a fosszilis tüzelőanyagok előállításában. Az áram piaci ára a vihart követően megawattóránként csökkent.

(Borítókép: Henning Bagger / AFP)

Rovatok