A növényi étrenden élőknél csekélyebb a valószínűsége rosszindulatú daganat kialakulásának egy friss tanulmány szerint.
Egy brit kutatás szerint a növényi étrenden élők 14 százalékkal kisebb eséllyel betegednek meg rákban, mint a húsevők – számolt be az MTI. Jó hír a halimádóknak, hogy a halat fogyasztó vegetáriánusok kockázata is 10 százalékkal kisebb.
Az Oxfordi Egyetem kutatócsoportja 470 ezer brit lakos adatait elemezte. A rendszeres húsevők közé azokat sorolták, akik heti több mint öt alkalommal fogyasztanak húst. Megállapították, hogy 2 százalékkal kisebb a rák kockázata azoknál a húsevőknél is, akik csak kis mennyiségben esznek húst.
A tanulmány szerzői azonban hangsúlyozták: az eredményeik nem tudják teljeskörűen bebizonyítani, hogy a húsfogyasztás növelné a rákbetegség kockázatát. A különbséget magyarázhatják olyan tényezők is, mint a dohányzás vagy a testzsír.
A kevesebb húst fogyasztóknál a következőket figyelték meg: