Index Vakbarát Hírportál

Sötétbe borult Ukrajna a háború óta

2022. március 10., csütörtök 14:43

Az orosz–ukrán háború kitörése, február 24-e óta éjjelente szinte teljes sötétségbe borul Ukrajna. A NASA éjszakai műholdképein jól látható a különbség Európa többi országához képest. Szinte alig pislákol a korábban jól kivilágított Kijev vagy az ostromra készülő Odessza. Habár az orosz haderő folyamatosan rombolja az infrastruktúrát, ezért mindennaposak az áramszünetek, az elsötétedésnek egyszerű taktikai oka van: megnehezíteni a légitámadásokat.

Már a II. világháborúban is alkalmazták ezt a módszert, a kivilágított települések, épületek mindig is ideális célpontok voltak a háborúk során. Ezért még a modern navigációs technológiák mellett is van értelme az elsötétítésnek. Az éjszakai bombázások mindig gyakoriak voltak, már csak azért is, mert a sötét égbolton nehezen veszi észre a támadó repülőket a légvédelem.

Harkiv, Herszon, Mariupol és a többi szétlőtt, lerombolt várost szinte alig lehet kivenni az űrből, míg a kelet-ukrajnai szakadár területek vagy a krími Szevasztopol most is fénylik. Ennek oka valószínűleg az, hogy az orosz légi fölény mellett nem tartanak az ukrán légierő bombázásától.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, csütörtöki percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: NASA / PA)

Rovatok