Index Vakbarát Hírportál

Már régóta köztünk járnak a kullancs terjesztette halálos vírusok

2022. március 23., szerda 07:48

Magyarországot is érinti a WHO listája, amelynek a közegészségügyi szempontból legfontosabb nyolc kórokozója közül az egyiket a Hyalomma kullancsok terjesztik.

Erre Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője hívta fel a figyelmet a múlt héten.

A krími–kongói vérzéses lázat okozó vírus elsősorban kullancscsípéssel terjed. Magas lázzal, izomfájdalommal, fejfájással indul, amit bőrvérzés követ. Külföldi adatok szerint a betegség halálozási aránya magas, mintegy harmincszázalékos.

Rendszeresen érkeznek Magyarországra a vírust terjeszteni képes Hyalomma kullancsok, méghozzá jórészt vándormadarakkal, de már 2009-ben, egy margitszigeti sünön is felfedezték – mondta az Indexnek Földvári Gábor, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézet kutatója.

Nálunk nem őshonosak. A melegedő éghajlatnak köszönhetően azonban egyre északabbra figyelik meg kifejlett alakjaikat. Németországban, az Egyesült Királyságban, de már Svédországban is megjelentek az utóbbi években. A jelenlegi melegedő trendet figyelembe véve valószínűleg folytatódni fog terjedésük, és nem zárható ki, hogy hazánkban is kialakul a helyi populációjuk.

A kullancsok terjesztette kórokozó sem ismeretlen mifelénk, a krími–kongói vérzéses lázat okozó vírust már az 1970-es években kimutatták. De nem Hyalomma kullancsokban, hanem közönséges kullancsban. Később kimutatták a vírus ellenanyagát juhokban, szarvasmarhában, rágcsálókban és nyulakban is. Sőt, egy tavalyi közlemény arról számolt be, hogy

tünetmentes véradók vérében is megtalálták,

annak ellenére, hogy hazai megbetegedésekről nem tudunk. A megelőzés érdekében járványtani és ökológiai vizsgálatokat végeznek az Ökológiai Kutatóközpont és a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium kutatói.

Most indul a kullancsszezon, és ha május előtt kifejlődött Hyalomma példányokat találunk, az rossz hír, mert azt jelenti, hogy sikerült áttelelniük, mondta a kutató. A kullancs, illetve a vírus elleni védekezéshez ismernünk kellene, hogy hol és milyen gyakran bukkan fel Hyalomma kullancs Magyarországon. Ezért az Ökológiai Kutatóközpont

a lakosság segítségét kéri,

hogy ha találkozunk a jellegzetes, félcentisre is megnövő, sávozott lábú, gyors parazitákkal, jelezzék számukra ezen az oldalon.

(Borítókép: Marijan Murat / Picture Alliance / Getty Images)

Rovatok