Index Vakbarát Hírportál

A klímaválság még megállítható, de most kell változtatni

2022. április 6., szerda 09:12

Az ENSZ kiadta új nyilatkozatát az éghajlatváltozásról: optimisták lehetünk, de csak ha azonnal cselekszünk.

A világ már tudja, hogy lehet megelőzni az éghajlatváltozás drámai hatásait, áll az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által közzétett nyilatkozatban.

Tudjuk, mit tegyünk, tudjuk, hogyan tegyük, és most rajtunk múlik, hogy cselekszünk-e

– mondta Jim Skea, fenntartható energiával foglalkozó kutató, az Imperial College London munkatársa, a jelentés társelnöke.

A jelentés szerint az üvegházhatású gázok csökkentése a közlekedésben, az építkezésben, az energiaszektorban, a mezőgazdaságban, az erdészetben és a városfejlesztésben a felére redukálná a globális CO-kibocsátást 2030-ra.

A közlekedés 2019-ben az üvegházhatású gázok 15 százalékáért volt felelős, az elektromos járművek terjedése azonban visszafordíthatná ezt a folyamatot. A légi közlekedés és a hajózás esetében alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogén- vagy bioüzemanyagokkal csökkenthető a kibocsátás, de ezek még további kutatást igényelnek.

A növekvő városok energiahatékony infrastruktúrát alkalmazhatnának, a várostervezők kihasználhatnák a zöldtetők, erdők, folyók és tavak előnyeit a szén-dioxid megkötésére és tárolására.

Az ipari kibocsátás csökkentése magában foglalja az anyagok és az energia hatékonyabb felhasználását, a termékek újrahasznosítását, valamint a hulladék minimalizálását.

– mondta Ürge-Vorsatz Diána, az IPCC III. munkacsoportjának alelnöke.

Ami a mezőgazdaságot és az erdőgazdálkodást illeti, ezek a világ üvegházhatású gázkibocsátásának körülbelül 22 százalékát fedik le, ennek a fele az erdőirtásból származik. Tehát az újraerdősítés és a fakivágások beszüntetése kulcsfontosságú a CO₂-kibocsátás csökkentéséhez és a légkörből való kivonáshoz. Erdők, vizes élőhelyek és más ökoszisztémák jobb kezelése, fenntartható növény- és állattenyésztés, egészséges talajgazdálkodás (talaj szénmegkötése) a mezőgazdaságban és az agrárerdészetben mind csökkentheti a kibocsátást.

A jelentés, amit utoljára augusztusban adtak ki, most először tartalmaz egy fejezetet az életmódváltásról is. 

Amit egyénileg is megtehetünk a kibocsátás csökkentésére: gyaloglás, kerékpározás, tömegközlekedés, növényi alapú étrend és a légi közlekedés minimalizálása.

Ezek a változtatások, sok kicsi sokra megy alapon 40-70 százalékkal csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re. Ahhoz azonban, hogy létrejöjjenek, a kormányok politikájának, infrastruktúrájának és technológiájának is szorgalmaznia kell a változásokat. Az éghajlattal kapcsolatos technológiákba való befektetést fel kell gyorsítani, és gátat kell szabni a felmelegedés növekedésének. Az állami és a magánberuházások kombinációja elengedhetetlen a fosszilis tüzelőanyagokról a megújuló energiákra való átállásban.

A CO visszaszorítása azonban önmagában nem lesz elég, el kell távolítanunk a szenet a légkörből, hogy elérjük a nettó nulla kibocsátást, és jóval 2 °C alatt tartsuk a bolygó felmelegedését – jegyzi meg a jelentés.

Az azonnali cselekvés, mindenféle késedelem mellőzése visszatérő eleme a jelentésnek, mert most még van remény, de holnap lehet, hogy már nem lesz.

(sciencenews)

(Borítókép: Ethan Miller/Getty Images)  

Rovatok