Index Vakbarát Hírportál

Időutazásra vágyik, vagy inkább űrturista lenne? Most mindkettőt megteheti

2022. április 9., szombat 09:40

Amikor a fantázia találkozik a tudománnyal: az Index és a Brain Bar közös podcast sorozatot indít, így nyolc héten keresztül merülhetünk el képzeletünk legizgalmasabb szegleteiben.

Kiderül, hogy a repülő autóknak csak a sci-fi-filmekben vagy a valóságban is van helyük? Miért ábrázolják mindenhol ugyanúgy a földönkívülieket? Van esély arra, hogy még a mi életünkben hétköznapi beavatkozásnak számítson a génszerkesztés, vagy várhat-e például örök élet unokáinkra?

A legtöbb tudományos felfedezést megelőzi egy teljesen hétköznapi, és sok esetben lenézett cselekedet: az álmodozás. Pedig ha nem merünk nagyot álmodni, esélyünk sincs megváltani a világot. A képzelet és a tudomány így járnak kéz a kézben.

Az Index és a Brain Bar közös podcast sorozatot indít Ott vagyunk már? címen, amit a következő nyolc hétben hétfőnként találhatnak meg az Index felületén, illetve később a Barin Bar és az Index podcast platformjain is elérhetőek lesznek.

A sorozatot Nagy Ildi és Baranyi Marci, a Brain Bar szerkesztői fogják vezetni, akik bátran merik feltenni azokat a kérdéseket, amiket mi maximum magunkban merünk megfogalmazni. Például:

Az epizódok úgy épülnek fel, hogy először a műsorvezetők beszélgetnek és engedik szabadjára a fantáziájukat, majd minden részben csatlakozik hozzájuk egy meghívott vendég. A saját területükön kimagaslónak számító szakemberek pedig abban segítenek, hogy a fantáziát a tudomány felfedezéseivel és kérdéseivel tereljék vissza a realitás talajára. Ildi és Marci oldalán hallható lesz többek között Kis-Tóth Ágnes asztrofizikus, Kánai András jövőkutató és Várkonyi Gábor autópiaci szakértő is.

A nyolcrészes podcast sorozat első epizódja egyből a Marsra látogat.

1948-ban, kilenc évvel az első műhold fellövése előtt, különös jóslatot jegyzett le egy német-amerikai tudós Mars projekt című regényében. A szerző, Wernher von Braun a náci rakétaprogram, később pedig az Apollo program kulcsfigurája volt. Úgy gondolta, már 1980-ban emberek szállhatnak a Marsra. A tudományt és a fantáziát vegyítő regény kézirata nemrég került elő a feledés homályából, méghozzá azért, mert a marsi kolónia vezetőjét von Braun szerint úgy hívják majd: Elon.

Ez a nemrég leporolt kézirat vagy egy bizonyíték az időgép létezésére, vagy csak egy hátborzongató nostradamusi megérzés, esetleg csak egy hatalmas véletlen, de annyi biztos, hogy az elmúlt években valóban egy Elon nevű férfihoz köthető a legtöbb, a Mars bolygóval kapcsolatos terv és vágy.

Az első epizódban Pál Bernadett csillagász és Mars-kutató siet Marci, Ildi és a mi segítségünkre, hogy végigvegyék, mik lehetségesek a fantázia szőtte elképzelésekből a tudomány jelenlegi állása szerint.

Az Ott vagyunk már? első része április 11-én debütál az Index felületén.

(Borítókép: Index)

Rovatok