Index Vakbarát Hírportál

Egy Naprendszeren kívüli égitestet azonosítottak, néhány részlet már nyilvános a titkos dokumentumból

2022. április 11., hétfő 22:05

A Naprendszeren kívülről érkezett apró égitestet azonosítottak a szakértők lassan nyolc évvel ezelőtt, erre enged következtetni az a dokumentum, amit az amerikai kormányzat hosszú évekre titkosított és néhány részlete most látott napvilágot.

Legutóbb április elsején bukkant fel egy égitest a Föld közelében. A most szóban forgó tűzgömb, amely 2014-ben Pápua Új-Guinea felett lángolt az égen, valójában egy másik csillagrendszerből származó, gyorsan mozgó objektum volt – derül ki az Egyesült Államok Űrparancsnoksága (USSC) által nemrégiben kiadott feljegyzésből, melyre a Live Science figyelt fel.

A mindössze 0,45 méter átmérőjű kis meteorit 2014. január 8-án érkezett a Föld légkörébe, miután óránként több mint 210 ezer kilométeres sebességgel száguldott az űrben – ez jóval meghaladja a Naprendszerben keringő meteorok átlagos sebességét – áll az arXiv preprint adatbázisban közzétett, az objektumról szóló 2019-es tanulmányban.

Az említett 2019-es tanulmány szerint a kis meteor sebessége és pályája szinte 100 százalékig azt bizonyítja, hogy az objektum messze a Naprendszerünkön túlról származik – valószínűleg „egy bolygórendszer mély belsejéből vagy a Tejútrendszer vastag korongjában lévő csillagból jött”.

A valószínűleg helytálló eredmény ellenére a csapat tanulmányát soha nem publikálták tudományos folyóiratban, mivel a számításaik igazolásához szükséges adatok egy részét az amerikai kormányzat titkosnak minősítette – írja a Vice.

Rovatok