Index Vakbarát Hírportál

Iskolatévé: Matekozzunk együtt, hogy ne legyen gond a vizsgán!

2022. április 18., hétfő 15:57

Folytatódik az Index Iskolatévé-sorozata, ezúttal a középszintű matematikaérettségihez nyújtunk segítséget.

Április 17-én startolt az Iskolatévé – hogy segítsük a diákok felkészülését a középszintű érettségire, két héten keresztül láthatnak rotációban előadásokat az Indexen matematika, történelem, magyar nyelv és irodalom, valamint informatika tantárgyból mindennap délután 4 órai kezdettel. A sorozat első részében Szecsődi Tamás Leó, a Szent István Gimnázium magyartanára adott tippeket a középszintű érettségi műértelmezési feladatához, ma pedig Gódor Zoltán, a Rapid Matek alapítója tart előadást matematikából.

Iskolatévé - Matematika 01

Az oktató minden egyes részben egy középszintű érettségi feladatsort magyaráz el, illetve old meg lépésről lépésre, az első előadásban pedig rögtön arra is emlékeztetett, hogy a számológép és a függvénytáblázat, amelyek használata engedélyezett, nagy segítség lehet a vizsgán. 

Ezúttal a 2021-es feladatsoron haladt végig. Ennek első része 12 pontból állt, amelyek a számtani sorozat, a hatványozás, a halmazok, a belső szögek meghatározása, a matematikai logika, a statisztika, a százalékszámítás, a függvények, a sokszögek, az egyenletek, a trigonometria és a valószínűségszámítás témakörét érintették. Ezt követően rátért az írásbeli vizsga második felére, amelynek A–B részére az érettségin összesen 135 perce van a vizsgázóknak, és amely egy másodfokú egyenlet, illetve egy egyenletrendszer megoldását, illetve geometriai és logaritmusos feladatot is tartalmazott. 

Gódor Zoltán szűk 45 perc alatt végzett a 18 feladványt tartalmazó sorral, ígérete szerint pedig legközelebb egy újabb középszintű érettségit kísérel meg letenni ugyanennyi idő alatt.

Kedden se hagyják ki az Iskolatévét, akkor Szabó Roland, a Szent István Gimnázium tanára érkezik néhány hasznos tippel a történelemérettségire. 

Rovatok