Index Vakbarát Hírportál

Iskolatévé: Összehasonlító verselemzés a magyarérettségin

2022. április 25., hétfő 15:58

Petőfi Sándor és József Attila egy-egy versének összevetésével folytatódik az Index Iskolatévé-sorozata.

Szecsődi Tamás Leó ezúttal összehasonlító verselemzésből tartott előadást az Indexen. Az írásbeli érettségi két és fél órás szövegalkotási feladatának egyik része ugyanis mindig két mű összevetéséből áll, amelyek általában lírai alkotások, formájukat tekintve pedig versek. 

Az oktató kiemelte: az összehasonlító elemzésnél nagyon fontos, hogyan építjük fel a szövegünket, illetve hogy tiszta legyen az összevetés logikája. Hogy mindenkinek érthető legyen, miről is van szó, mindezt két ország, Olaszország és Németország összehasonlításával szemléltette az oktató, az összehasonlítás módszerét magyarázva, amely az alábbi lépésekből áll: 

  1. Szempontokat keresünk az összevetéshez.
  2. Az adott szempontok alapján megnézzük a hasonlóságokat.
  3. Az adott szempontok alapján megnézzük a különbségeket.

Az általános felvezető után a Szent István Gimnázium tanára az alábbi versekkel foglalkozott az előadásában:

Elsőként tematikus szempontok alapján vetette össze a fenti műveket. Mindkét vers tartalmaz tájleírást, amelyeket nemcsak a helyszín tekintetében vizsgált, hanem azt is megnézte, hogy vajon miért választ egy költő témának egy tájat. Sorra vette az emblematikus magyar tájakat, amelyekkel az irodalom is foglalkozott, majd megnézte az adott versekben ábrázolt helyszínek jellemzőit. Ezt követően megvizsgálta az összekapcsolódó motívumokat, illetve azt, hogy ki beszél a versekben, majd a tematikus szempontokhoz kapcsolódóan a nem tájleíró részekkel is foglalkozott. Végül a társadalmi szerepvállalás, a politikai állásfoglalás, illetve a vers stílusának és formájának vizsgálata következett, beleértve az ezekben használt költői eszközöket. 

Iskolatévé - Magyar nyelv és irodalom 04

Szecsődi tanár úrral még egy alkalommal találkozhatnak a tanulók az Iskolatévé-sorozatban, amikor is az írásbeli érettségi első feladatlapján megy végig majd, a szövegértési feladatokhoz, illetve az úgynevezett rövid szövegalkotáshoz, az érveléshez és a gyakorlati szövegtípusokhoz segítséget adva. 

Rovatok