Index Vakbarát Hírportál

A beteg erek kommunikálnak az aggyal

2022. április 29., péntek 11:14

A forradalmi felismerés segíthet a szívbetegeknek.

A Manchesteri Egyetem tudósai bebizonyították, hogy az eltömődött artériák és az agy között idegi jelek cserélődnek – írja a Technology.

A korábban ismeretlen elektromos áramkör felfedezése áttörést jelent az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, amikor is plakkok képződnek az artériák belső falain.

Egereken végzett vizsgálatok megállapították, hogy új idegkötegek keletkeznek azon a külső rétegen, ahol az artéria sérült, az agy így képes észlelni a károsodást, és kommunikál vele. Ugyanez az emberi artériák esetén is így működhet, ebben az esetben a szívroham és az agyvérzés is sokkal gyorsabban felismerhető lenne.

A tudósok szerint a jeleket idegek továbbítják a plakkokat tartalmazó artériákból az agyba, és miután az agy feldolgozta az információt, az visszakerül az érintett véredénybe.

Dr. Sarajo K. Mohanta, a Müncheni Egyetem szív- és érrendszeri specialistája szerint

az érelmeszesedés több, mint egy plakk; ez az egész artériát érintő krónikus gyulladásos betegség. A külső rétegére vonatkozó vizsgálatok pedig nagyon informatívak és fontosak.

A tudósok feltérképezték a neurológiai utat úgy, hogy az idegsejteket megfertőzték egy vírussal, aminek antitestje fluoreszcens nyomot hoz létre, miközben megtalálja az utat a beteg artériákból az agyba. Ezután követték a nyomot, és azonosították az elektromos kapcsolatokat.

A háromrétegű artéria legbelső rétegében vannak a plakkok, de eddig a tudósok még nem vizsgálták, hogy érelmeszesedés esetén az idegek érintkeznek-e az artériákkal. A mostani kísérletben a tudós csapat feltárta, hogy az erek külső rétegében elhelyezkedő, receptorokként ismert molekuláris érzékelők felismerik, hol helyezkednek el a plakkok és hol sérültek az erek.

Ezután az idegvégződések receptorai a gyulladásos jeleket elektromos jelekké alakítják át az idegeken keresztül az agyba.

Az agy feldolgozza a jeleket, és stresszválaszt küld vissza a gyulladt véredénybe. Ez negatívan befolyásolja a gyulladást, és az érelmeszesedés rosszabbodik.

A Római Egyetem és az olaszországi Neuromed Intézet munkatársai olyan egereket tanulmányoztak, amelyekben a beteg artéria és az agy közötti elektromos kapcsolatok megszakadtak. Ebben az esetben az agy nem stresszelt annyira, nem is küldött stresszválaszt, vagyis az érelmeszesedés kevésbé volt súlyos, mint a jól működő agy esetén.

Ez a felfedezés óriási jelentőségű lehet az érrendszeri betegségek kezelésében!

(Borítókép:  Lafabregue / Alpaca/Andia / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok